Мусаката с печени чушки е едно от онези ястия, които веднъж опитате, няма как да забравите вкуса и винаги ще искате да повторите рецептата.
Тази мусака можете да приготвяте през цялата година, защото обикновено всяко домакинство си приготвя чушки за зимата, а вече ги има и постоянно в магазините.
Мусаката от червени чушки се приготвя от печени и след това панирани чушки и наистина е страхотна на вкус.
Чушките се измиват предварително, изпичат се, обелват се, изпържват се и тогава се нарежда мусаката. Мусаката от червени чушки се пече 20 минути на 200 градуса и се използва тава с диаметър около 26 см.
Мусака с печени чушки
Продукти:
- 1,5 кг чушки (за предпочитане червени)
- 4 яйца
- сол
- брашно
- олио за пържене
За плънката:
- 1/2 кг кайма
- 1 глава лук
- 1 супена лъжица олио
- сол, черен пипер, червен пипер
- суха подправка
- 150 мл доматен сос
- 4 яйца
- 100 мл готварска сметана/неутрална заквасена сметана
- 6 листа топено сирене
- малко олио за намазване на тавата
Приготвяне:
Печените чушки се обелват и почистват от семките, след което се панират: овалват се първо в брашно, после в яйца и се пържат в умерено загрято олио.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Запържете ситно нарязания лук, след това добавете каймата и подправете. Задушава се под капак до промяна на цвета, след което се подправя на вкус и се добавя доматен сос. Оставете да къкри около 10 минути.
Снимка: youtube
Намаслете огнеупорен съд и наредете ред чушки на дъното. Върху тях се разпределя каймата, след това половината сиренето, след това отново чушки, сирене и отгоре се залива със смес от яйца и сметана.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Пече се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Да ви е сладко!
Снимка: youtube
Снимка: youtube