Необходими продукти:
250 грама грис
500 грама заквасена сметана (20% масленост)
100 грама разтопено краве масло
около 250 грама бадеми за украса
За сиропа:
500 милилитра вода
250 грама захар
подходяща форма с размери 25 х 20 сантиметра
Начин на приготвяне:
Смесете гриса и заквасената сметана (може да направите това директно в съда за печене).
Налейте разтопеното масло.
С мокри ръце (или използвайте мокра лъжица) внимателно разстелете полученото тесто по дъното на тавата.
Потопете острието на нож във вода и тогава нарежете тестото на парчета (квадрати или ромбове), които украсете с бадеми.
Изпечете сладкиша във фурната, загрята до 200 градуса. Необходими са около 40 минути.
Междувременно направете сиропа.
С горещата сладост сиропирайте готовия блат и оставете да престои известно време, за да поеме течността.
След това поднесете сочния десерт.