Сладкото е слабостта на мнозина, включително и моя. Сладки, торти, кифли , шоколади - всички тези неща винаги са на гости в моята къща. Но всяка година, месец преди пътуването до морето, започвам да се притеснявам за фигурата си. Не мога да откажа сладкиши, затова приготвям десерти без захар , брашно и масло.
Ще ви се струва, че е напълно безвкусно или воднисто, но не е така. Почерпката се оказва нежна и богата, текстурата много напомня на любимото „ Птиче мляко “. А нискокалоричният десерт има 100 калории на 100 г продукт.
Съставки
Извара 600 гр
Пчелен мед 100 g
Яйце 2 бр.
Нишесте 40 гр
Ванилия 1 щипка
Мляко 500 мл
Желатин 20 гр
Подготовка
Изсипете 100 ml мляко в желатина и оставете да набъбне за 10 минути.
Комбинирайте яйцата, нишестето и малкото останало мляко до гладка смес. Сега изсипете останалото мляко и разбъркайте.
Поставете сместа на умерен огън и гответе при непрекъснато разбъркване. След като масата заври, гответе още минута. Когато кремът се охлади, добавете мед и ванилия.
Разбийте изварата с пасатор и към нея добавете сметана и желатин, загряти до 60 ° C. Разбийте до гладка смес
Прехвърлете масата във формата, покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилник за поне 6 часа.
Ако искате да направите нискокалоричния десерт малко по-сладък, добавете още мед или течен подсладител. От горе можете да украсите лакомството с плодове. Понякога си позволявам да излея върху ястието топинг с шоколад или горски плодове. Искате ли десерт без захар ?