Чудили ли сте се защо купешките тестени изделия са толкова меки и остават свежи за дълго време, без да се развалят? Днес всичко това се дължи на различни добавки, които придават на изделията от тесто цвят, вкус, мекота и дълготрайност, но в миналото се е използвала само една съставка и това е витамин С .
Някои от по-малките пекарни все още запазват тази традиция да правят сладкиши, които все още имат онзи разпознаваем мирис и вкус, които помним от детството. Опитните домакини знаят тайната, а тя е добавянето на 1000 мг витамин С в тесто , което се замесва с 1 кг брашно.
Може би се чудите защо точно витамин С, когато се унищожава по време на печене?! Тайната на витамин С е по време на ферментацията на тестото, тоест помага на маята да се активира още по-добре, а тестото тогава става два пъти по-меко от обикновено. Има огромна разлика между сладкиши, изпечени от обикновено тесто, и тези, които са приготвени с витамин С. Опитайте и се убедете сами:
Тесто с витамин С
Продукти:
Около 1 кг брашно (може и малко повече)
500 мл хладка вода или мляко
100 мл олио (или 12 супени лъжици олио + 2 яйца на стайна температура)
1 кубче прясна мая
2 табл. витамин С от 500 mg
1-2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
СЪВЕТ: В зависимост от вкуса, някои хора предпочитат тесто, замесено само с вода, а други с мляко и яйца. Вие избирате съставките по ваш вкус.
И ОЩЕ:
1 яйце за намазване
100 г сусам за поръсване отгоре
200 г масло или маргарин по желание за кифличките
Приготвяне:
Стрийте таблетките витамин с нещо твърдо, за да ги направите на прах, след което ги разтворете в малко хладка вода или хладко мляко. Оставете маята настрана в отделна купа и добавете захарта и останалото хладко мляко/вода.
Разбъркайте, за да се разтвори добре, след което добавете олиото и яйцата на стайна температура, разтворения витамин С, след което с постепенно добавяне на брашното, смесено със сол, замесете средно меко тесто, което не лепне по ръцете.
Оставете тестото в чиста купа, покрита с кърпа или фолио на топло място. Ако не разполагате с много време, достатъчно е да втасва 20 минути, а след това от него да оформите кифлички или питки в различни форми.
А ето как правим ние:
Замесете тестото и го разделете на 20-30 топки, например. С помощта на точилка разточете всяко топче на продълговата кора и ги навийте на рулца. Подредете кифличките в намазнена тава.
Оставете ги да престоят един час или дори повече, докато удвоят обема си. След това по желание ги намажете с разбито яйце и ги поръсете със сусам, а който желае може да сложи малко парченце масло или маргарин отгоре за още по-голяма мекота.
Печете ги в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за около 15 минути.