С настъпването на топлото време детето ме измъчва с молби да му купя сладолед. Един от най-приятните спомени от моето детство са моментите, когато цялото семейство седяхме на пейка и пирувахме със сладолед във фунийка, покрит с шоколад. Следователно не мога да откажа на дъщеря си. Купуването му всеки ден обаче е едновременно скъпо и не особено полезно. Затова реших да направя обикновен домашен сладолед със сметана и кондензирано мляко.
За да направя сладостта още по-съблазнителна, го превърнах в торта. Въпреки простотата на рецептата и малкия брой съставки, домашният сладолед от сметана се оказва божествено вкусен. Най-важното е, че в него няма вредни добавки и химикали. Така съм спокойна, че детето яде качествени неща и не се тъпче с боклуци.
Съставки
сметана 500 мл
Кондензирано мляко 380 гр
готов блат 2 бр.
Подготовка
Разбийте сметана (33–35%) с миксер, докато се сгъсти
Добавете кондензираното мляко и разбийте отново с миксер до гъста сметана, около 20 секунди.
Поставете първия блат върху плоска чиния. Поставете разделения пръстен върху него и го фиксирайте плътно. Поставете стените на пръстена с фолио. След това можете лесно да извадите тортата от формата.
Отгоре изсипете цялата кремообразна маса и я покрийте с втория блат. Натиснете леко и поставете в хладилника за една нощ или поне 5 часа.
На сутринта извадете тортата, нарежете на парчета.
Домашната торта от сметана и кондензирано мляко се оказва отлична - въздушна, нежна, не прекалено сладка. Между другото, такъв вкусен десерт може лесно да се превърне дори в празничен Остава само да го украсите със сметана и пресни плодове или парчета плодове. Радост както за деца, така и за възрастните.