Особено за всички, които не винаги разполагат с достатъчно време за готвене, редакторите ни опитаха да съберат за вас най- лесните, вкусни и бързи рецепти за ястия, които можете да приготвите почти за нула време. Във всеки случай, подготовката определено ще отнеме не повече от 5 минути!
Всички рецепти са лесни за приготвяне, а по-голямата част от тях също са диетични. Лесно можете да планирате ежедневното си меню поне за цялата седмица!
Бързи артикули за закуска
Обикновените пържени яйца могат лесно да се превърнат в оригинално и интересно ястие чрез прости манипулации. Просто трябва да изберете домати по-големи, да изрежете сърцевината от тях и да ги напълните с нарязана шунка (колбаси, бекон, пилешко филе) с подправки. Разбийте яйцето отгоре, добавете сол, черен пипер, поръсете с настърган кашкавал, ако желаете. 10-15 минути при температура 180 градуса във фурната ще са достатъчни. Междувременно си направете чай.
Ябълков омлет
В тиган разтопете 1 с.л. л. масло, сложете резените ябълка, поръсете със захар и канела. Запържете ябълките за няколко минути. Междувременно разбийте 2 яйца с 4 с.л. л. мляко и щипка сол. Залейте ябълките с яйчената смес и гответе под капака.
Пържени яйца в хляб
В резени хляб за тостове направете кръгли дупки (удобно с чаша). Намажете тигана с масло, запържете хляба от едната страна, обърнете и внимателно разбийте в дупките на филийките яйцето. Сол, черен пипер, други подправки по ваша преценка. Гответе с капак, докато яйцето стане готово.
Омлет в чаша
В чаша, подходяща за употреба в микровълновата, разбийте яйцето, налейте 2 с.л. мляко, добавете щипка сол, черен пипер. Можете да добавите кубчета хляб, нарязани домати и настърган кашкавал в сместа. Гответе в микровълнова фурна на средна мощност за 3 минути
Мързелива овесена каша в буркан
Вечерта изсипете няколко супени лъжици нежна овесена каша в 0,5-литров буркан, добавете ядки, стафиди, ленени семена и налейте кисело мляко. Разклатете, затворете капака и поставете в хладилника. Извадете сутринта, добавете лъжица мед - здравословна и питателна закуска на масата!
Мързели бухти с ябълка
Вечерта настържете 1 ябълка, добавете 1-2 с.л. захар, 50 мл кисело мляко, щипка сол, сода и няколко супени лъжици брашно. Разбъркайте и охладете в хладилника. Сутрин, без да бъркате, разпределете супена лъжица тесто в тиган, загрят със слънчогледово олио, в порция тесто. Пържете до покафеняване.
Френски сандвичи във фурна
Нарязваме филийки хляб за тостове с нежна горчица, разстила върху лист за печене, леко намазнен. Сложете филийка с кашаквале и шунка върху хляб, покрийте с второ парче хляб. Поръсете със зехтин, поръсете със кашкавал и печете до покафеняване.
Ориз с пиле
Нарежете пилето на парчета, запържете в дълбок тиган с малко количество зехтин и билки. Добавете ситно нарязания лук, запържете още малко. Изсипете измития ориз в тигана, добавете сол и разбъркайте. Налейте достатъчно вода или бульон, намалете котлона, гответе под капака за 15-20 минути.
Пилешко филе с гъби
Гъбите нарежете на средни филийки. Нарежете пилешкото филе на едро. Нарежете лука. Сгънете лист фолио наполовина, повдигнете краищата. Добавете пилешко месо, гъби и лук, намажете със зехтин, бяло вино, подправете със сол, черен пипер, индийско орехче, добавете стрък мащерка. Комбинирайте краищата на фолиото и изпратете пакета във фурната за 30 минути на 180 градуса.