Сармите и въобще всички ястия с кисело зеле, които готвим с месо, като например капама, могат да издържат дълго време, ако се съхраняват правилно...
Зимата е немислима без сарми и най-често ги приготвяме в по-голямо количество, след което ги претопляме или ги слагаме във фризера. Ето защо попитахме диетолог как и колко време можем да го запазим.
Според диетологът Бранка Миркович сармите могат да останат свежи в хладилника до една седмица, а ако не смятате да ги изядете всички през това време, добро решение е фризерът, където могат да останат свежи 3-4 месеца.
„Сармите и изобщо всички ястия с кисело зеле, които готвим с много сухо месо, ако се съхраняват правилно, могат да се съхраняват дълго време, защото се желират и това ги консервира. Междувременно претопляме само това, което възнамеряваме да ядем, защото зелето и всичко останало губи своята хранителна стойност при често претопляне. Сармите могат и да се замразяват, като могат да престоят във фризера до четири месеца. Преди замразяване сармите трябва да се охладят и да се разделят на порции. Когато ги размразяваме, трябва да го правим бавно в хладилника. „Също така трябва да внимаваме да размразяваме само толкова, колкото ще изядем, защото не е добре да замразяваме отново вече замразени храни“, предупреди диетологът.
Киселото зеле има много малко калории и е отличен източник на витамин С, който защитава имунната система. Както съветва диетологът, ястията с кисело зеле трябва да се приготвят в съд за печене във фурна на умерена температура за няколко часа, като същевременно трябва да се избягва бурно варене.