1. Нарежете лука, морковите и чесъна в кухненски робот. Сложете ги в загрято олио да се запържат, след което добавете и каймата. Нарежете ситно бекона (заделете 50 гр.) и го добавете към вече полузапържената кайма. Пържете при постоянно разбъркване, като накрая добавите ориза. Запържете го за кратко, подправете на вкус и с това плънката е готова.
2. От киселото зеле отделете листата и с остър нож отстранете дебелите жили. Поставяме по 1-2 супени лъжици от приготвената смес във всеки лист и навийте сармите. Всяка сармичка поставете в тенджера, като ги наредите плътно. За да не се развали формата им, е необходимо да са плътно подредени и да запълнят цялата тава.
3. Останалата част от бекона поставете върху сармичките. Залейте ги с вода (колкото да ги покрие), покрийте с капак и сложете да се варят във фурната на 220 градуса. Към края на варенето залейте с предварително приготвената запръжка.
4. Опитайте сармите, преди да ги извадите от фурната. Важно е оризът да е сварен, защото останалите съставки са термично обработени. Запръжката се приготвя така: в малко загрято олио (40-50 мл) се поставят 1-2 супени лъжици брашно и 1 супена лъжица червен пипер, запържват се и се изливат върху сармите. Необходимо е сармите да поврат още минута-две със запръжката.
Ако ви остане от плънката, спокойно я изсипете върху вече навитите сармички, заедно със запръжката - ще получите прекрасен сос!