200 г лапад
1 ч.ч. ориз
1 голяма глава лук
1 щип. прах от сушени гъби (челядинки)
1 морков
5 листенца босилек
чубрица
мащерка
сол
черен пипер
олио
доматен сос (пресни домати)
2 ч.ч. вода
Време: 80 минути
Листата от лапада (200 г) се почистват от дръжките и се попарват. Лукът (1 голяма глава) се нарязва на ситно и се задушава в предварително сгорещеното олио. Посолява се. Добавят се измитият ориз (1 ч.ч.), настърганият на ситното ренде морков, прашецът от сушени челядинки, ситно нарязаният босилек, чубрицата, мащерката и черният пипер. Залива се със студена вода (2 ч.ч.) и се оставя на котлона да заври. Разбърква се и се оставя под капак при изключен котлон, за да поеме оризът цялата течност. С получената смес се завиват сармички в попарените лападови листа. Нареждат се в тенджера. Заливат се с подсолена вода - трябва да ги покрие. Притискат се с чиния и се варят 3 минути. Поднасят се в подлучен доматен сос или с гарнитура от пресни домати.