8 листа савойско или бяло зеле
2 с.л. оцет
500 г кайма
100 г сини сливи
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 глава лук, нарязана на ситно
2-3 с. л. червено вино или вода
1 ч. л. кимион
1 щипка канела
1 ч. л. кориандър
1 ч. л. черен пипер
сол на вкус
за соса:
2 с. л. олио
2 глави лук, нарязани на полумесеци
2 с. л. доматено пюре
1 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
1 ч. л. сол
½ ч. л. черен пипер
1 с. л. мед
2 с. л. оцет
Кипват се 2 л вода с 1 ч.л. сол и оцетът и се поставят зелевите листа за 3-4 мин. Изваждат се и се подсушават.
Каймата се разбърква с нарязаните сини сливи, чесъна, лука, виното и подправките. Сместа се оформя на топка и се увива в зелевите листа. Сармите се слагат да се сварят на пара за 30-40 мин.
През това време олиото за соса се загрява и в него се слага да се сотира лукът за 3-4 мин. Добавят се доматеното пюре, бульонът и се подправя със солта и пипера. След като поври 10 мин., се добавят медът и оцетът.
Готовите сарми се сервират със сладко-киселия сос.