Сарми с жито и агнешко

вход през zajenata.bg
Сарми с жито и агнешко
admin
Добавена от: admin
4439
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За соса:

3 с.л. зехтин

2 глави лук, нарязан

2 (800 гр.) консерви нарязани домати, заедно със сока

¼  чаша ябълков оцет

2 с.л. мед

½  чаша нарязани смокини

1 ½ ч.л. сол

¾  ч.л. черен пипер

2 ч.л. ориенталски микс от подправки (червен пипер, мащерка, черен пипер, канела, кимион, кориандър, индийско орехче, сусам и пр.)

1 голяма зелка (червена), включително най-външните листа

 

За плънката:

500 гр. смляно говеждо месо (кайма)

500 гр. смляно агнешко месо

½ чаша смлян лук

1 ½ чаши сварено жито

1 ч.л. прясна мащерка, накълцана ситно

½ ч.л. пресен розмарин, накълцан ситно

½ ч.л. прясна мента, накълцана ситно

1 ½  ч.л. сол

½  ч.л. черен пипер

1 с.л. ориенталски микс от подправки

За соса: Загрейте зехтина в тиган на умерен огън. Прибавете лука и пържете, докато стане прозрачен – около 5-7 минути. Добавете останалите продукти. Оставете сместа да заври, след това оставете да къкри на бавен огън (непокрита) 30-тина минути. Махнете от огъня и оставете настрана.

Напълнете с вода голяма тенджера и оставете да заври. Изрежете с нож кочана на зелката. Сложете цялата зелка във врящата вода за няколко минути. Щом външните листа се отделят, извадете от водата и прехвърлете в ледена вода, за да спрете варенето.

За плънката:  В голяма купа смесете всички продукти и объркайте много добре.

Загрейте фурната на 175 градуса. Сложете 1 чаша от соса на дъното на дълбок съд с дебело дъно (може и гювеч). Отрежете дебелата част при основата от всеки зелев лист. Държейки зелевия лист в дланта си, сложете в долния му край около 1/2 чаша от плънката. Завийте на сарма, като подпъхнете добре краищата. Поставете с шева надолу в приготвения съд. Добавяйте още сос и навийте и останалите сармички, докато изчерпате плънката и листата. Излейте останалия сос върху сармите. Покрийте с капак (фолио) и печете около 1 час, или докато месото стане напълно готово.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft