Сватбарско мезе с жито
17 Юни 2013
30917
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Житото се сварява от вечерта и се оставя да кисне цяланощ във водата, в която е вряло. На следващата сутрин водата се излива (ако е останала такава) и се долива прясно мляко, колкото да покрие житото 1-2 пръста. Вари се още 10-тина минути. В отделен съд се запържва брашното в няколко лъжици масло. Запръжката се прибавя към свареното жито (все едно запържвате боб). След запръжката към житото се добавя захар на вкус и ванилия.
Поднася се традиционно в Троянския край като мезе към ракия (по сватби).
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари