Сватбарско мезе с жито

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Предястия
Сватбарско мезе с жито
Сватбарско мезе с жито
admin
Добавена от: admin
30917
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

жито/пшеница - около 500 гр.
прясно мляко
няколко лъжици брашно
няколко лъжици прясно масло
захар на вкус
ванилия

Житото се сварява от вечерта и се оставя да кисне цяланощ във водата, в която е вряло. На следващата сутрин водата се излива (ако е останала такава) и се долива прясно мляко, колкото да покрие житото 1-2 пръста. Вари се още 10-тина минути. В отделен съд се запържва брашното в няколко лъжици масло. Запръжката се прибавя към свареното жито (все едно запържвате боб). След запръжката към житото се добавя захар на вкус и ванилия.
Поднася се традиционно в Троянския край като мезе към ракия (по сватби). 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft