Можете да ядете тези Бързи бъркани бисквити по празниците без да чувствате вина, защото не съдържат захар и мазнини. Всички съставки са много здравословни и питателни, а сладките са сочни и много вкусни и ще ви заситят за дълго време.
Правят се за пет минути, а след това трябва да изчакате само половин час да се охладят в хладилника. Чудесно решение са за десерт, когато ви дойдат неканени гости (както при мен) - забърквате ги, докато правите кафето, а докато го изпиете на сладка приказка, десертът е готов!
Бързи бъркани бисквити
Продукти:
- 300 г безсолни печени фъстъци,
- 100 г лешници (смлени),
- 250 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана,
- 1 супена лъжица червени боровинки или стафиди (може да използвате и други сушени плодове на вкус),
- 2 супени лъжици мед,
- 50 гр. какао на прах
Приготвяне:
Фъстъците трябва да са препечени (изпечени в сух тиган на слаб огън), обелени и неосолени. Сложете ги в чопър или блендер, след което ги смелете до получаване на прах. Смлените фъстъци се изсипват в по-дълбока купа.
Снимка: youtube
Запържете леко лешниците на слаб огън, в сух тиган при непрекъснато бъркане, докато замиришат приятно. След това ги оставете настрани и ги оставете да изстинат.
Снимка: youtube
Може да ги обелите преди смилане, но не е задължително. Лешниците се смилат в блендер (може и малко по-едро) като фъстъците.
Добавете смлените лешници в купата заедно със смлените фъстъци, след което ги разбъркайте. В тази смес добавете 250 г гъсто кисело мляко с вкус на бадеми и шамфъстък, а вие използвайте каквото искате според вкуса си, може да е обикновено или плодово, с по-плътна консистенция.
Снимка: youtube
Добавете шепа сушени боровинки (можете да използвате стафиди или други сушени или захаросани плодове, нарязани на ситно). След това добавете две пълни супени лъжици мед.
Разбъркайте добре с лъжица, докато сместа стане напълно гладка и съставките се разпределят равномерно.
Накрая ще получите смес с консистенция на малко по-влажен пясък, която лесно се оформя. Към тази смес добавете 50 г какао на прах, което ще поеме цялата влага. Използвайте възможно най-висококачественото органично какао.
Снимка: youtube
Разбъркайте отново с лъжица, докато сместа стане гладка. Ориентировъчно една пълна супена лъжица е количеството за една сладка.
Снимка: youtube
Гребвайте от сместа и с дланите оформете топка, след което я сплескайте малко (или ги оформете по ваше желание). Ще получите 10 такива бисквитки.
Подредете оформените сладки върху основа, покрита с хартия за печене или фолио, след което ги приберете в хладилника за половин час да стегнат.
Снимка: youtube
След това ги извадете и ги оваляйте в кокосово брашно.
Снимка: youtube
Да ви е сладко!
Снимка: youtube
Снимка: youtube