Лято е и на пазара могат да се открият един от най-обичаните плодове – кайсиите. Използването им в различни рецепти за свежи и леки десерти превръща всеки сладкиш в истинско изкушение.
За основата: 180 г брашно, 50 г пудра захар, 3 с.л.
За пълнежа: 250 г маскарпоне, 50 г пудра захар, кората на 1 портокал, 1 ч.л. ванилова захар, 150 г цедено мляко или заквасена сметана, 150 г сметана за разбиване, 6 кайсии, 4 с.л. конфитюр от кайсии, 2 с.л. коняк
Начин на приготвяне: Брашното се пресява с пудрата захар и бакпулвера. Смесват се с бадемите и солта и се стрива на трохи с маслото. Добавя се и яйцето и се размесва добре. Прибира се в хладилника за 40 минути.
Тестото се разточва върху хартия за печене и се слага на дъното на тавичка с диаметър 28 см. Оформя се ръбче, набожда се с вилица и отново се прибира в хладилника за 10 минути. Блатът се пече около 20 минути във фурна, загрята на 180 градуса, докато се зачервят ръбчетата. Когато е готов, се вади от хладилника и се оставя да се охлади напълно, след което се намазва с конфитюра от кайсии.
Пълнежът се приготвя, като маскарпонето се разбива с пудрата захар, кората от портокал, ванилената захар и цеденото мляко. Прибавя се и разбитата сметана и се разбърква добре.