Тази изправена баница ще спечели на своя страна дори тези, които по принцип не кусват това лакомство от кори и плънка. Цялата философия е в това, че баницата не се реди на слоеве или пък под формата на охлювче, а стои "изправена" в тавата.
Изправена баница
Продукти:
1 пак.кори за баница (приблизително 21-24 листа)
250 гр. сирене
1 супена лъжица олио
Три листа от корите се полагат един върху друг, като най-горният се маже с олио. На дългата страна на корите се слага ивица от сиренето и се навиват на руло. Рулото се реже на 12 равни части, приблизително по 4 см., които се поставят изправени в тавичка (използваната тава е 30x20cm). Повтаря се, докато се използват всички кори, олио и сирене.
За заливката:
1 чаша кисело мляко
1 чаша газирана вода
¼ чаша разтопено масло
1 бакпулвер
сол (1/4 ч.л.)
4 яйца
Всички съставки се смесват хубаво до хомогенност. Сместа се излива внимателно върху баницата, така че да влезе в кухините на всяко парченце и да се разпредели по равно. Залятата баница се оставя да почине за 30 минути, така че корите да поемат течната смес.
Междувременно фурната се загрява на 180 ºC.
Може да покриете с хартия за печене, леко навлажнена, ако се опасявате, че фурната ви е силна.
Печете 40-45 минути.