Необходими продукти:
За карамеления слой:
5-6 супени лъжици захар
За крема:
600 милилитра течна сметана с масленост над 10%
150 грама захар
3-4 яйца
1 пакетче ванилова захар или ванилия на върха на ножа
За кексовото тесто:
1 яйце
1/2 чаена чаша захар
100 мл. прясно мляко
100 мл. олио
1 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена чаша брашно
2-4 супени лъжици какао на прах
щипка сол
ванилия на вкус
Начин на приготвяне:
Изсипете захарта за карамеления слой в подходящ съд, поставете на бавен огън до получаването на златист цвят.
Направете карамеления сос. Смесете сметаната със захарта, разбийте, прибавете яйцата и ванилията. Повторно разбийте с помощта на миксер на бързи обороти.
Следва кексовата смес. Разбийте яйцето със захарта, прибавете прясното мляко и олиото, след това брашното с бакпулвера, какаото, щипка сол и ванилия на вкус. Разбийте всички продукти с миксера на висока скорост.
В съда с охладения карамел налейте соса. След това в средата изсипете кексовото тесто. По време на печенето, то ще се разпредели по цялата повърхност и ще изплува най-отгоре.
Поставете съда на водна баня, като водата да покрива 2/3 от височината на формата.
Изпечете десерта във фурната при температура от 180 градуса в продължение на около час.
Когато тортата е готова, изчакайте да се охлади достатъчно и приберете в хладилника за 5-6 часа (най-добре за една нощ).
Щом извадите от хладилника, обърнете върху подходящ плосък съд и поднесете.