За да сготвите боб и да не отделяте много време за него, първо трябва да го накиснете. Между другото, това далеч не е първата и не единствената причина, поради която е необходимо да се направи това. Но няма да говорим за това сега. Не всички домакини харесват "врътнята" с накисването на боба - това е факт. Оказва се, че този етап може да бъде пропуснат, ако например бързате да сготвите. Днес ще ви кажа как бързо да сварите боб без накисване .
Как бързо да сваря боб?
Първо, нека разберем защо бобът се накисва на първо място. Първо, това трябва да се направи с всички бобови растения. Например с нахут, леща, грах и всички бобови. Това се прави не само за по-бързо приготвяне или варене на продукта.
Всички бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и семена съдържат фитинова киселина. Това вещество пречи на всички полезни вещества, съдържащи се в тези хранителни продукти, да се абсорбират нормално в човешкото тяло. Когато накисваме тези храни (най-добре е да ги накиснем за една нощ), се произвежда ензимът фитаза. Той разгражда фитиновата киселина.
Между другото, фитиновата киселина в бобовите растения може да причини подуване на стомаха. Ето защо си струва да накиснете тези продукти, за да избегнете това. Правя това през цялото време, защото не ям животински продукти, така че бобовите растения са един от основните ми източници на протеини. Ако не ги накиснете, протеините ще се усвоят много по-зле.
Как да ускорим процеса на варене на боб ?
Разбирам, че не винаги е възможно да накиснете боба навреме. Разбира се, идеално е да държите вече сварен боб във фризера. Затова винаги варя много боб наведнъж и след това просто ги слагам в подходящи съдове и ги поставям във фризера.
Ако не сте помислили за това предварително и нямате време да накиснете боба, вижте тези съвети. Научете как бързо да сготвите боб тук и сега.
- Първият метод е много прост, но ефективен. Измийте боба и го залейте със студена вода. Сварете боба в тенджера на умерен огън до завиране. След това отцедете водата и отново залейте боба със студена вода. Повторете това, докато зърната омекнат. Готово!
- Содата бикарбонат ще помогне за по-бързото сваряване на боба. Залейте боба с вода и добавете щипка от този продукт в тенджерата. На последния етап от готвенето добавете малко лимонов сок към боба. Той е необходим за неутрализиране на действието на содата. След това боба се отцежда и се посолява на вкус.
- Можете също така да добавите сухи водорасли преди варенето на боба. Благодарение на тях бобът ще се свари само за 40 минути. Вярно е, че водораслите могат да променят вкуса на самите зърна.
- Можете да готвите боб в микровълнова фурна на висока степен, без да го накисвате. За целта сложете боба в студена вода и сложете купата в микровълновата за 10 минути. След това се изважда, разбърква се, посолява се и се връща във фурната за още 10-15 минути. Ако опитате този метод, напишете в коментарите дали всичко работи.
Освен това можете да ускорите процеса на варене на боб с помощта на тенджера под налягане или многофункционална тенджера. Но преди това трябва да го посолите. Тези кухненски уреди са много полезни за всички поводи!
А вие как варите боба?