Зад тази торта се крият големи усилия и куп неуспешни опити да уловя уникалния вкус - успях едва от 13-тия път. За някои може да е нещастно число, но за мене е късметлийско, защото най-сетне успях да накарам свекърва ми да ме признае! Тя е много придирчива и винаги яде само няколко ястия, които само тя умее да готви.
След много опити успях да я изненадам приятно с нещо, приготвено от мен. И винаги се шегувам: „Щом свекърва ми яде тази торта, значи е достойна за всички“. Нямаше как да не я нарека Тортата на свекървата : Ето какво ви трябва:
Тортата на свекървата
Продукти:
750 мл прясно мляко
2 ванилови пудинга
5 супени лъжици захар
За блата:
1 яйце
250 мл мляко
50 мл олио
10 супени лъжици захар
10 супени лъжици брашно
1 пълна лъжица какао
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
За крема:
200 мл сладкарска сметана
2 пакетчета сметана за разбиване (суха)
1 чаена лъжичка захар
смлени бисквити
шоколадови топчета за украса
Приготвяне:
Сложете 3 чаши от 250 мл прясно мляко в една тенджера. Добавете пакетчетата ванилов пудинг и 5 супени лъжици захар. Бъркайте от време на време на умерен огън, докато сварите класически пудинг, както винаги го приготвяте. Когато пудингът се сгъсти, отстранете тенджерата от котлона и оставете настрана да изстине.
За блата: Счупете яйце в купа и го разбийте малко с тел. Добавете 250 мл прясно мляко, 50 мл олио, 10 супени лъжици захар и разбийте съставките, докато се смесят. Яйцата и другите съставки, които обикновено се съхраняват в хладилника, трябва да престоят поне 1 час на стайна температура, преди да приготвите тортата.
След това добавете брашното, какаото и ваниловата захар и разбъркайте добре съставките, докато се образува гладка шоколадова смес без бучки. Накрая добавете бакпулвера. Разбъркайте сместа в 1 посока, докато заприлича на разтопен шоколад.
Покрийте тава с размери 20х30 см с хартия за печене и изсипете приготвената смес. Преди да сложите да се пече, вземете охладения пудинг и с лъжица го разпределете върху цялата шоколадова смес.
Това е тайната на кремообразния вкус. Разбърква се малко с лъжица и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса до суха клечка, след което се оставя да изстине.
За крема: Разбийте сладкарската сметана с пакетчетата суха сметана и захар, докато стане гъст крем. Можете да добавите екстракт от ванилия към разбитата сметана. След това добавете още 50 мл мляко (по желание) и разбийте пухкав крем.
С крема се намазва обърнатата торта от плоската страна (тази, която при печенето е била отдолу). Загладете крема хубаво с шпатула, а отгоре украсете с натрошени бисквити и украсете по желание.