Пригответе си у дома неповторима вечеря, сякаш излязла от кулинарната работилница на кралски готвач, и на следващия ден още ще ви текат лигите при спомена за угощението!
Комбинацията от печени ребра, зеле и картофи с подправки ще ви отведе до небесните висини.
Чудесна рецепта за крехки печени ребърца със зеле и картофи по рецепта на моя дядо - ето необходимите продукти:
Крехки печени ребърца със зеле и картофи
Продукти:
- 1,5 кг свински ребра (може и телешки или агнешки)
- 4 големи глави лук
- 1 чаена лъжичка смес от подправки
- 1,5 ч. л.
Приготвяне:
От ребрата се отстранява мазният слой, нарязват се на порции и се поставят в дълбока купа.
Снимка: YouTube
Нарежете лука на филийки и го добавете към месото.
Смелете сместа от подправки и кориандър в хаванче.
Изсипете подправките в купата и посолете.
След това добавете соса уорчестър, майонезата и разбъркайте всичко добре с ръцете си.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Добавете зехтина и отново разбъркайте с ръце.
Покрийте купата и я оставете да се маринова за 2 часа (телешките и агнешките ребра се мариноват за 5-8 часа).
Намажете тавата със зехтин и върху нея разпределете отделените от кочана зелеви листа (отрежете твърдите образувания) на два слоя.
Снимка: YouTube
Посолете листата, поръсете с босилек и смлян пипер.
Поставете ребрата върху листата заедно с лука.
Снимка: YouTube
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 200°C и печете 70-80 минути.
Снимка: YouTube
Съвет: ако ребрата започнат да прегарят, покрийте ги с алуминиево фолио.
Нарежете обелените и измити картофи на кубчета.
Добавете сол и сода за хляб в съд с вряща вода и разбъркайте.
След това сложете картофите във водата, покрийте с капак и варете 7-10 минути, докато омекнат.
Към сгорещения зехтин в тигана добавете нарязания розмарин и запържете за минута, като разбърквате.
Снимка: YouTube
Добавете пресования чесън, разбъркайте и запържете още минута.
Прецедете олиото през цедка в дълбока купа (не изхвърляйте подправките).
Сварените картофи се слагат в купа с билковото олио, разбъркват се и се разстилат в тава, застлана с хартия за печене.
Снимка: YouTube
Печете ги при температура 200-220°C до образуване на коричка (10-20 минути в зависимост от температурата).
Обърнете ребрата веднъж по време на печене и изпечете картофите за 5 минути при температура 220°C.
Снимка: YouTube
Поръсете изпечените картофи с отделените розмарин, чесън и магданоз.
Снимка: YouTube
Ребрата се сервират с печени картофи и зеле.
Снимка: YouTube
Добър апетит!