5 с.л. зехтин
8 скилидки чесън, 4 от тях нарязани, а останалите – обелени и цели
15 гр. резен пресен бял хляб, без кората
1 кг. свинска плешка без кожата (1 цяло парче)
Брашно за поръсване
1 голяма глава лук, нарязана ситно
1/2 ч.л. сладък червен пипер
1 голяма връзка мащерка – само листата
2 дафинови листа (пресни)
200 мл сухо бяло вино
200 мл пилешки бульон
75 гр. бланширани бадеми, запечени
1 с.л. магданоз
Загрейте 2 с.л. от зехтина в голям и плитък тиган. Добавете 4-те цели скилидки чесън и резена хляб, запържете на умерен огън 2 минути, като обърнете веднъж по време на пърженето, докато хлябът позлатее. Извадете го и оставете да се отцеди от мазнината и да изстине.
Нарежете месото на резени около 2.5 см., а след това на парченца по 75-100 грама. Трябва да са сравнително големи. Овкусете добре, след това ги поръсете с брашното. Добавете още 2 с.л. зехтин към тигана, след това сложете вътре свинското и го „запечатайте” в мазнината, само колкото леко да се оцвети. Извадете върху плато и оставете настрана.
Прибавете останалата мазнина в тигана, заедно с лука, нарязания чесън, червения пипер, мащерката и дафиновия лист и запържете леко за 10 минути, докато лукът омекне, но не е кафяв. Добавете виното и бульона и възварете сместа, като обирате дъното на тигана, за да се отделят полепналите парченца.
Върнете свинското в тигана, намалете температурата и овкусете. Покрийте съда и гответе на бавен огън за около 1,5 часа, докато месото омекне добре. Отмерете около 16 с.л. от соса в купата на кухненския робот или в блендер и добавете запържения хляб, изпържените скилидки чесън, бадемите и листенцата магданоз. Смелете всичко на гладка паста, която добавете обратно в тигана. Опитайте на вкус, подправете, ако е необходимо, и гответе още 5 минути, за да се посгъсти сосът.