Оризът може да се яде от почти всеки човек, който е на диета, дете, хора с бъбречни, чернодробни и други заболявания. Глутенът почти напълно липсва в този продукт.
Има много разновидности на тази зърнена култура. Тази култура се обработва по различни начини. Има див ориз, полиран и дори на пара. За здравето е най-предпочитано да ядете див ориз. Когато протича процесът на термична обработка, неполирания ориз не губи формата си, но и в завършен вид не се слепва, той остава ронлив. Въпреки много предимства, цената на такъв продукт е много по-висока.
Дори да нямате пари за закупуване на скъп ориз, с тези съвети ястието ви ще бъде вкусно и ронливо.
Ориз за гарнитура
Какво се изисква.
- 1 чаша всякакъв ориз.
- 400 милилитра вода.
- 40 грама масло.
- 1 чаена лъжичка сол.
Как да го приготвя?
На първо място изплакнете продукта добре. В купа с ориз е необходимо да се излее толкова много вода, че да покрие напълно зърното. Измийте старателно с ръце и изцедете водата, в която се отделя нишестето. Това трябва да се прави толкова много пъти, докато водата е кристално чиста.
След това изсипете студена вода в ориз и оставете за няколко часа.
След това отново изплакнете ориза. Сложете продукта в тигана, напълнете с вода и добавете необходимите компоненти.
След като водата заври, гответе за около 3 минути. След това добавете олиото и солта. Затворете капака, намалете котлона и оставете ориза да къкри за половин час.
Оризът ще се окаже просто перфектен, ронлив и красив. Готовият продукт, който можете да използвате за най-различни цели. Можете да готвите различни гювечи, зърнени храни, да добавите като гарнитура към месото. В същото време може да се използва и за приготвяне на вкусни торти, остава само да добавите допълнителен пълнеж.