През лятото има най-голямо изобилие от плодове и зеленчуци, така че е нужно да се възползвате максимално. Сурови или приготвени хапвайте по-много от тези продукти и резултатите няма да закъснеят.
Ето кои са най-полезните летни храни, с които ще слабеете здравословно:
Освен че са вкусни, те са идеалната лятна закуска - засищаща, с малко калории и пълна с полезни хранителни вещества от омега-3 мастни киселини до борещите се с рака полифеноли. Само половин купичка ягоди ни осигурява над 70% от дневната доза витамин С плюс фибри и внушителен брой антиоксиданти.
Сладките и сочни череши съдържат само 87 калории на купичка - и ако ги похапваме три пъти седмично на мястото на тежките десерти, можем да отслабнем с 2-3 кг. това лято. Черешите са пълни с антиоксиданти, които помагат за унищожаването на раковите клетки и понижаване на производството на вредния холестерол.
Без значение дали ги ядем цели, сушени или пюрирани в сосове, сливите са с ниско съдържание на калории и са добър източник на диетични фибри и витамин С. Сушените сливи са перфектната закуска за из път, когато нямаме възможност да седнем и да хапнем здравословно, а стават и за сладък и богат на вкус десерт, когато се сварят на компот. Освен това помагат да потискането на апетита и подобряват перисталтиката.
Червените плодове съдържат 94,5 % вода, 0.9% белтъчини, 3.5% въглехидрати, 0.7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, минерални соли). В кухняте сме свикнали да ги святаме за зеленчуци, тъй като се комбинират във всякакви салати и сосове. Зрелите домати са много богати на глюкоза и отчасти на фруктоза.
Въпреки това са ниско калорични- в 100 грама има средно 15-20 ккал. В дългия списък на микроелементите и минералите, съдържащи се в доматите са калият, магнезият, желязото, цинкът, флуорът, фосфорът, калцият, магнезият, натрият, и др.
Летните тиквички са източник на важни витамини и минерали, в това число магнезий, калий и мед, на цената на едва 80 калории за половин купичка. Те са идеалната гарнитура, а служат и за приготвянето на предястия и леки летни супи.
Тази често пренебрегвана билка притежава голям потенциал ако искаме да отслабнем. В купичка магданоз се съдържат 984 мг витамин К, който ни предпазва от задържане на течности и подуване, а това допринася за свалянето на над килограм от излишната вода, задържана в тялото. Магданозът е чудесен за поръсване и украсяване на салати, може да се добавя в сосове, омлети, ориз и картофени ястия, супи, бургери и други основни ястия за балансиране и освежаване на натуралния им вкус.
Това е суперплод, тъй като смокините са пълни с фибри, калий, фолиева киселина и витамини, благоприятстващи за здравето на сърцето. И всичко това в изумително сладкия нискокалоричен летен плод, който има способността да утолява и глад и жажда.
Тъмните плодове са с отслабващ ефект, понеже съдържат само 62 калории на купичка, пълни са с много фибри, имат ниско съдържание на захар, не съдържат никакви мазнини и ни радват с освежаващия си вкус! Още по-хубавото е, че са чудесен източник на манган - труден за набавяне минирал, който помага на мускулните клетки да поглъщат и изгарят мазнините. Ако ядем по 1 купичка на ден, къпините ще ни помогнат да свалим над 5 кг за година, съветва zdrave.bg.
Задължителни за лятото! Ако търсим подходяща закуска, която да ни помогне да отслабнем, динята е решението - малко калории в голямо количество. Освен това динята помага да запазим красотата си заради веществото ликопен. Пъпешът пък е един от най-засищащите плодове- само половин чиния ще ни помогне да останем сити за дълго. Освен това плодът е пълен с витамин А .
Боровинките подобряват кръвообращението и ограничават щетите, причинени от свободните радикали, на клетките и тъканите. Освен това са с изключително ниско съдържание на калории. Можем да ги сложим в овесените ядки, да ги добавим към пълнозърнестите си мъфини или да гарнираме с тях ястията си - или дори да ги пюрираме и сервираме като десерт в малки купички.
А ако решим да си ги наберем от планината, ето още един повод за движение и по-добра фигура и здраве.
Ако добавим само половин купичка зелен фасул към вечерното си ястие, ще се почувстваме сити почти два пъти по-бързо - и няма да огладнеем отново повече от 3 часа, твърдят изследователи. Заслугите за контрола над апетита са изцяло за омега-3 мастните киселини, магнезия и фибрите в зеления фасул.