Сега ще ви кажа аз какво сложих в постната питка за Бъдни вечер и стана копринена на вкус и дунапренена на пипане:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сега ще ви кажа аз какво сложих в постната питка за Бъдни вечер и стана копринена на вкус и дунапренена на пипане:
Сега ще ви кажа аз какво сложих в постната питка за Бъдни вечер и стана копринена на вкус и...
8039
Сега ще ви кажа аз какво сложих в постната питка за Бъдни вечер и стана копринена на вкус и дунапренена на пипане:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички знаем, че традицията повелява на Бъдни вечер хлябът да е постен. И докато голяма част от домакините използват за замесването мая, то традиционалистите предпочитат да приготвят питката за Бъдни вечер със сода или бакпулвер.

В този случай обаче хлябът бързо губи онази мекота и копринена текстура, която дрождите му придават. Днес ви предлагаме да опитате една изключително лесна рецепта за постна питка , която е едновременно богата на вкус и копринено мека на пипане. Цялата тайна е в течността, която се използва за замесването. Тази лесна питка без мая може да се направи за по-малко от час, от началото до края! Не се изисква втасване. Ето необходимите продукти:

Копринена постна питка без мая

Продукти:

  • 3¼ чаша универсално брашно (390 грама)
  • 1 супена лъжица бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1½ чаша постно мляко (овесено, бадемово или друго ядково)

* Уверете се, че вашият бакпулвер все още е активен! За да го тествате, добавете една чаена лъжичка бакпулвер в купа, след което я залейте с ½ чаша много гореща вода. Ако шупне силно, бакпулверът е готов! Ако не, отворете ново пакетче!

Приготвяне:

Най-добрата част от този хляб е колко лесно се прави! Без мая няма нужда да оставяте хляба да втаса и е необходимо много малко месене.

Загрейте фурната до 200°С. Постелете тава с хартия за печене.

В голяма купа смесете заедно брашното, бакпулвера и солта.

Разбъркайте вътре веган млякото. Именно то придава на тестото онази богата текстура и нежност, която водата не може да постигне.

замесване питка

Месете тестото за минута-две, докато се оформи плътна топка. Ако тестото е лепкаво, добавете още малко брашно. Ако е много сухо, добавете още малко мляко.

Поставете топката тесто в центъра на тавата за печене.

Натиснете го надолу, така че да образува диск с дебелина около 5-7 см.

тесто постна питка

Направете разрез върху тестото под формата на "X". Печете 30 до 40 минути или докато покафенее отгоре. След като остават около 5 до 10 минути, можете да намажете малко веганско масло отгоре за приятен златистокафяв цвят.

постна питка бакпулвер

Оставете хляба да се охлади поне 10 минути, преди да го нарежете.

пухкава постна питка

мека постна питка

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft