Колкото и да ни се иска, баницата далеч не е наша, българска, запазена марка. Баници правят всички балкански народи, че и тези отвъд Балканите.
Днес ви предлагаме да опитате уникалната Сръбска къпана баница - мека, пухкава, бухнала и пълна със сирене! Технологията й е доста по-различна от тази, с която сме свикнали, но крайният резултат ще ви остави без думи (най-малкото защото ще сте с пълна уста) :) Ето необходимите продукти:
Сръбска къпана баница
Продукти:
- 500 гр. кори за баница
- 4 яйца
- 300 гр. сирене
- 150 гр. заквасена сметана
- 200 мл олио
- 200 мл газирана вода
- 1/2 пак.бакпулвер
- сол на вкус
Приготвяне:
В купа разбийте сиренето със заквасената сметана (сръбкините използват за баницата младо сирене, което е по-безсолно и меко). Добавете 4 разбити яйца и сол на вкус, и отново разбийте хубаво (с миксер). Прибавете олиото и газираната вода, накрая – бакпулвера и разбийте всичко хубаво.
В добре намазнена тава (диаметър 28 см) сложете една кора така, че краищата ѝ да излизат извън тавата. Започнете да мачкате една по една корите, след което ги потапяйте хубаво в приготвената по-горе смес, за да се напоят навсякъде, и ги поставяйте плътно една до друга върху първата кора.
Снимка: YouTube
Процедирайте така, докато стигнете до последната кора – нея оставете ненамазана.
Последните 2 лъжици от сместа смесете с 2 с.л. олио.
Вземете последната кора, поставете я върху приготвената баница, хубаво „втъкнете“ краищата навътре, а отгоре прихлупете висящите краища на най-долната кора. Най-отгоре намажете със сместа с олиото.
Снимка: YouTube
Печете на 200 градуса около 50-55 минути. След това изключете фурната, но без да вадите баницата! Просто отворете вратичката на фурната на 10-тина сантиметра и оставете така още 10-15 минути.
Снимка: YouTube
Извадете баницата, поръсете с вода и покрийте с кърпа. Задушете я хубаво за 10-тина минути и може да я разрежете.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!