Подправките са не само хранителна добавка, те са и безценно лекарство за тялото ви. Днес ще научите кои подправки са съюзници в борбата с болестите и различните здравословни неразположения.
Нарекохме ги Седемте чудотворци - подправките , които са най-мощните пазители на тялото и здравето!
БОСИЛЕК
Листата на босилека съдържат етерични масла със силни антиоксидантни и антибактериални свойства. Освен това босилекът е отличен източник на желязо и витамин А. Добавете го прясно нарязан в салати и паста.
САЛВИЯ
Магическият градински чай е широко известен със своите противовъзпалителни свойства. Изсушете листата и си пригответе чай, с който можете да облекчите дискомфорта, причинен от чувствителни венци, възпалено гърло или синуси.
Добавете пресните листа към соса, с който ще полеете любимото ви месно ястие. Само внимавайте с количеството, защото тази подправка има интензивен вкус и мирис.
КОРИАНДЪР
Стимулира извеждането на тежките метали от тялото и помага на черния дроб в този процес. Почиства кожата, облекчава кожни възпаления и стомашни проблеми.
Можете да го добавите към салати, печени изделия и смутита, а можете да направите и напитка от сушените му семена. Просто ги залейте с вряла вода и оставете за 10 минути.
МАТОЧИНА
В нашия регион чаят от маточина често се пие преди лягане, защото успокоява и действа много благоприятно на организма и нервната система.
Въпреки това, ситно нарязани пресни листа от маточина могат да се добавят към плодови салати или към тесто за кекс и мъфини. Маточината помага за лечение на херпес, успокоява висока температура и главоболие.
МАГДАНОЗ
Отглеждането на магданоз ще изисква импровизирана градина на терасата или балкона, ако нямате двор. Тази подправка е чудесна за имунната система, помага за премахване на излишната течност от тялото, лекува нервната система и укрепва костите.
Освен това е страхотен освежител на дъха. Използвайте го пресен в супи, ризото, сосове, яхнии, салати и други ястия. Сложете го в гозбата 5 минути преди края на готвенето, защото при продължителна термична обработка губи много от лечебните си свойства.
РОЗМАРИН
Съдържа кофеин и розмаринова киселина, два мощни антиоксиданта с лечебни свойства и е отличен източник на витамин Е. Понася добре сушата и бедната почва, така че можете да го засадите в саксии и да го отглеждате на балконите си. Придава страхотен вкус на всички печени меса и картофи.
МЕНТА
Има анестетични свойства и дава усещане за охлаждане. Съдържа няколко ключови витамина и минерала, но най-силното му свойство е, че е антиоксидант.
Действа успокояващо на храносмилането, облекчава подуване на корема, спазми, киселини и запек. Това е една от най-универсалните подправки. Засаждайте го винаги в отделна саксия, отделно от другите билки, защото е доста "натрапчив" и агресивен, и расте бързо.
Добавете го към плодови салати, сладолед, смутита или други напитки. Можете да изсушите листата и да си направите чай от тях.