Терминът артрит обхваща група от заболявания, които причиняват болка, подуване и скованост в ставите и засягат лица във всички възрасти.
Има многобройни видове артрит, които включват ревматоиден артрит , автоимунно заболяване и остеоартрит поради износване.
За щастие, много хранителни продукти могат да помогнат за намаляване на ставните болки . Например, резултатите от проучване показват, че при 24% от пациентите с ревматоиден артрит диетата играе важна роля за намаляване на симптомите на това заболяване.
В допълнение, ние представяме списък с хранителни продукти, които показват благоприятен ефект върху симптомите на артрита.
Броколи
Не е тайна, че броколите са един от най-здравословните зеленчуци, които познаваме.
Горски плодове
Боровинки, ягоди, горски плодове, а също и вишни и череши са биоактивни хранителни вещества, които защитават колагена, важни градивни елементи на костите, мускулите, сухожилията и ставите.
Чесън
Чесънът има значителни противовъзпалителни свойства, а консумацията на тази полезна храна е свързана с намаляване на риска от развитие на остеоартрит.
Джинджифил
Изследванията показват, че джинджифилът намалява симптомите на артрит, както и противовъзпалителни състояния.
Зехтин
Доказано е, че зехтина намалява възпалението, може да намали риска от развитие на артрит и някои проучвания показват, че той може да забави напредъка и да облекчи симптомите.
Риба
Диетата, богата на мазна риба, като сьомга, скумрия и сардини, има благоприятен ефект върху намаляването на симптомите на това заболяване. А именно мазната риба е богата на омега-3 мастни киселини и витамин D, които влияят върху намаляването на възпалението и облекчаване на симптомите на артрит.
Спанак
Той е богат на антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват възпалението и забавят развитието на остеоартрита.