Често се случва да сме изчерпани от идеи за това Какво да сготвим за утре? или С какво блюдо да посрещна гостите си (родителите)? Тогава или поглеждаме към запасите в хладилника и фризера, или започваме да се ровим в интернет. Като типичен представител на домакините вкъщи, аз също съм го правила, поради това в следващата статия ще ви дам някои идеи, с които всеки желаещ би се справил.
В рецептата основно се използва свинско месо, но също така може да се използва агнешко, телешко, овнешко или говеждо месо.
Свински винен кабап
Продукти за 4 порции:
• 800 грама свинско месо (от плешка или от бут - ябълка, шол)
• 20 гр олио
• 5 г масло
• 100 гр лук
• 20 гр доматено пюре
• 1 и 1/2 с.л брашно
• 100 мл вино
• 1 ч.л червен пипер
• 1 малък дафинов лист
• 2 с.л пресен магданоз
• 1 к.л черен пипер - на зърна
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се измива и нарязва на парченца около 20-30 грама (парчета 3 на 3 см).
Може парчетата да се поръсят със сол и черен пипер и да се размесят със ситно нарязания лук.
Добавете червения пипер, разбъркайте за кратко и залейте с разреденото с вода доматено пюре (или доматен сос) веднага, за да не загори червеният пипер (нещо, което се случва доста бързо).
В оригиналната рецепта се слага доматено пюре, но аз имам налични домашно консервиран сос от домати, затова използвам около 150 мл от него. Ако решите да използвате пюре - размийте го с малко вода. Доматите се добавят към задушените месо и лук.
Добавя се и половината от виното и гореща вода, почти да покрият месото. Всичко се оставя на слаб огън да се задуши до омекване на месото.
Маслото и брашното се запържват до златисто, добавя се малко вода за да стане еднородна смес и се прибавя внимателно към ястието.
Към процеса в тенджерата, добавете дафиновия лист, черния пипер, останалото вино и оставете да се довари още 15 минутки, от време на време се разбърква, за да не залепне брашното по дъното.
Поднася се с гарнитура ориз. Аз лично предпочитам просто добре измит и сварен ориз с малко сол. В края на варенето му, малко преди да е готов напълно и все още има вода го изключвам и не вдигам капака. Тогава става точно по начина, по който ми харесва.
Ще ви предложа все пак и рецептите за гарнитури.
Оризова гарнитура
Продукти за 500 грама гарнитура ориз:
• ориз - 160 грама
• лук -30 грама
• масло 50 грама
• черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика за винения кебап със свинско месо, едно типично зимно ястие, както и за неговия постен вариант - винен кебап с гъби кладница.
Оризът се измива добре и се оставя да се отцеди от водата.
Лукът се наситнява на ситно и се задушава в маслото.
Прибавя се оризът, пържи се на намален огън около 10 минути, след което се залива с вода или домашен бульон (спазваме съотношението изписано на опаковката или ако не - 1:2 -ориз:вода. Добавя се сол и черен пипер на зърна, огънят се усилва до завиране на течността, след което се намалява.
Не се разбърква. След около 15-17 минути е готов.
Картофено пюре
Продукти за 4 порции:
• 800 г картофи
• 200 мл прясно мляко
• 100 г краве масло
• сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се белят и се слагат цели за около 50–60 минути във водата, която трябва да е около 55–60 градуса (да издържате трудно на топлината, когато си потопите пръстите в нея). След като престоят във водата, картофите се сваряват за около 35 минути, докато омекнат отвътре. Водата, в която са се варили картофите се излива и те се намачкват с преса за картофи или с вилица.
Когато приключите с намачкването, към тях се добавят сол, черен пипер и маслото. Накрая на тънка струя се сипва млякото и се разбърква до получаването на фантастично вкусно пюре.