Седя и се чудя и мая какво да спретна за вечеря и тогава се сетих за тази изпитана вкусотия

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Седя и се чудя и мая какво да спретна за вечеря и тогава се сетих за тази изпитана вкусотия
Седя и се чудя и мая какво да спретна за вечеря и тогава се сетих за тази изпитана вкусотия
19922
Седя и се чудя и мая какво да спретна за вечеря и тогава се сетих за тази изпитана вкусотия
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Често се случва да сме изчерпани от идеи за това Какво да сготвим за утре? или С какво блюдо да посрещна гостите си (родителите)? Тогава или поглеждаме към запасите в хладилника и фризера, или започваме да се ровим в интернет. Като типичен представител на домакините вкъщи, аз също съм го правила, поради това в следващата статия ще ви дам някои идеи, с които всеки желаещ би се справил.

В рецептата основно се използва свинско месо, но също така може да се използва агнешко, телешко, овнешко или говеждо месо.

Свински винен кабап
Продукти за 4 порции:

• 800 грама свинско месо (от плешка или от бут - ябълка, шол)
• 20 гр олио
• 5 г масло
• 100 гр лук
• 20 гр доматено пюре
• 1 и 1/2 с.л брашно
• 100 мл вино
• 1 ч.л червен пипер
• 1 малък дафинов лист
• 2 с.л пресен магданоз
• 1 к.л черен пипер - на зърна
• сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Месото се измива и нарязва на парченца около 20-30 грама (парчета 3 на 3 см).

Може парчетата да се поръсят със сол и черен пипер и да се размесят със ситно нарязания лук.

Аз обаче ви препоръчвам да задушите в мазнина първо месото, след което да добавите лука.

Добавете червения пипер, разбъркайте за кратко и залейте с разреденото с вода доматено пюре (или доматен сос) веднага, за да не загори червеният пипер (нещо, което се случва доста бързо).

В оригиналната рецепта се слага доматено пюре, но аз имам налични домашно консервиран сос от домати, затова използвам около 150 мл от него. Ако решите да използвате пюре - размийте го с малко вода. Доматите се добавят към задушените месо и лук.

Добавя се и половината от виното и гореща вода, почти да покрият месото. Всичко се оставя на слаб огън да се задуши до омекване на месото.
Маслото и брашното се запържват до златисто, добавя се малко вода за да стане еднородна смес и се прибавя внимателно към ястието.

Към процеса в тенджерата, добавете дафиновия лист, черния пипер, останалото вино и оставете да се довари още 15 минутки, от време на време се разбърква, за да не залепне брашното по дъното.
Поднася се с гарнитура ориз. Аз лично предпочитам просто добре измит и сварен ориз с малко сол. В края на варенето му, малко преди да е готов напълно и все още има вода го изключвам и не вдигам капака. Тогава става точно по начина, по който ми харесва.

Ще ви предложа все пак и рецептите за гарнитури.

Оризова гарнитура
Продукти за 500 грама гарнитура ориз:

• ориз - 160 грама
• лук -30 грама
• масло 50 грама
• черен пипер и сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика за винения кебап със свинско месо, едно типично зимно ястие, както и за неговия постен вариант - винен кебап с гъби кладница.
Оризът се измива добре и се оставя да се отцеди от водата.
Лукът се наситнява на ситно и се задушава в маслото.
Прибавя се оризът, пържи се на намален огън около 10 минути, след което се залива с вода или домашен бульон (спазваме съотношението изписано на опаковката или ако не - 1:2 -ориз:вода. Добавя се сол и черен пипер на зърна, огънят се усилва до завиране на течността, след което се намалява.
Не се разбърква. След около 15-17 минути е готов.

 

Картофено пюре
Продукти за 4 порции:

• 800 г картофи
• 200 мл прясно мляко
• 100 г краве масло
• сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се белят и се слагат цели за около 50–60 минути във водата, която трябва да е около 55–60 градуса (да издържате трудно на топлината, когато си потопите пръстите в нея). След като престоят във водата, картофите се сваряват за около 35 минути, докато омекнат отвътре. Водата, в която са се варили картофите се излива и те се намачкват с преса за картофи или с вилица.
Когато приключите с намачкването, към тях се добавят сол, черен пипер и маслото. Накрая на тънка струя се сипва млякото и се разбърква до получаването на фантастично вкусно пюре.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft