Селски вити банички със сирене - в моето село така ги правят, а децата се редят пред фурната на опашка за тази вкусотия!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Селски вити банички със сирене - в моето село така ги правят, а децата се редят пред фурната на опашка за тази вкусотия!
Селски вити банички със сирене - в моето село така ги правят, а децата се редят пред фурната на...
16088
Източник: За Жената
Селски вити банички със сирене - в моето село така ги правят, а децата се редят пред фурната на опашка за тази вкусотия!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Няма по-вкусно нещо от домашната баница - особено ако сам си си приготвил тестото и си разточил корите, а ако имаш и домашно сирене, гаранцията за неповторим вкус е в кърпа вързана! Днес ще ви покажа как приготвят баничките в моето село - в началото ме беше страх да опитам, месенето и точенето ми се струваха умения, равни на еквилибристика. Но ето че вече пета година само така приготвям домашната баница със сирене и всички у дома примират от удоволствие, когато усетят миризмата в кухнята.

Давам ви подробната рецепта със снимки (е, добавила съм това-онова от мен през годините) и се надявам и на вас да харесат нашите Селски банички със сирене :

Селски банички със сирене

За тестото:

  • 800 г брашно, предварително пресято
  • 300 мл топло прясно мляко
  • 100 г кисело мляко
  • 1 яйце + 1 белтък
  • 50 мл олио
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица оцет
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 7 г суха мая

За плънката:

  • 250 г фино сирене
  • 50 г разтопено масло

За намазване:

  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица прясно мляко

Приготвяне:

Разтворете захарта и сухата мая в млякото и оставете за 10 минути, за да се активира маята.

Изсипете солта в брашното и направете кладенче в средата.

Тук се изсипват активираната мая, оцетът, киселото мляко, яйцето плюс белтъка и олиото. Започнете да месите, докато получите гладко меко тесто.

Оформете тестото на топка. Намажете голяма купа с малко масло и поставете тестото в купата. Намажете тестото с малко олио. Покрийте купата и оставете тестото да втаса на топло място за 1 час.

След това леко ги омесете и разделете на 9 топки. Вземете една топка, разделете я на 2 по-малки топки. Разточете двете топки на тънки кори и едната намажете с масло, поръсете със сирене и отгоре покрийте с втората кора.

точене кори баница

Снимка: YouTube

Разточете още малко с точилка, за да "залепите" двете кори, след което отново намажете с масло и поръсете със сирене.

Навийте на руло, прищипете краищата, за да затворите и леко навийте с ръце, като дърпате настрани, за да направите голямо тънко руло. Прегънете го три пъти като охлюв, за да оформите баницата.

кори със сирене

Снимка: YouTube

охлюв от тесто

Снимка: YouTube

Подредете баничките в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте ги и ги оставете да втасат за 30 минути. След това ги намажете с жълтък и ги поръсете с галета, грис или нещо по ваш вкус.

Печете ги в загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.

селски банички със сирене

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft