Картофеното пюре е една от най-популярните гарнитури.
Естествено, най-вкусно е прясно, но не се отчайвайте, ако ви остане, защото от него се приготвя перфектното основно ястие, като му добавите малко сирене, подправки и след това го запечете.
Баба ми наричаше това ястие " картофени пантофки ". За мен това е рецепта, която превъзхожда дори класическите картофени кюфтета .
Вкусни, хрупкави и можете да ги приготвите на тиган или на фурна. Ето рецептата за най-вкусните картофени кюфтета по селски със сирене и лук:
Картофени кюфтета по селски
Продукти:
450 гр.
1 супена лъжица брашно
2 стръка зелен лук
60 гр. кашкавал или сирене (настъргано) - може и повече, ако обичате
1 яйце (размер L)
1 супена лъжица вода
100 гр. галета
2 лъжици зехтин
сол на вкус
подправки на вкус
Приготвяне:
Нарежете лука на ситно.
Смесете в купа картофеното пюре с брашното, наситнения лук и настърганото сирене.
След това добавете сол и черен пипер. По желание може да добавите пресни подправки като магданоз или копър.
Оформете топчета с еднакъв размер от масата и ги сплескайте малко.
В купа разбийте яйцето с малко вода.
В отделна чиния поръсете галета.
Потопете кюфтетата първо в яйцето, след това в галетата и ги притиснете леко.
Загрейте олиото в тиган.
Изпържете кюфтетата до златисто кафяво, приблизително за 4-5 минути
Ако не искате да ги пържите в олио, запечете ги в загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути.
Преди печене си струва да ги намажете с малко масло, за да не изсъхнат.
Желаем ви добър апетит! :-)