приблизително 700 гр. брашно
1/2 кубче прясна мая (20 гр.)
4 яйца (заделете 1 жълтък за намазване)
150 мл прясно мляко
120 гр. кристална захар и още малко за поръсване
2 ванилии
кората на един лимон
60 гр. краве масло
щипка сол
шипков мармалад
Каква е тайната на вкусния селски козунак - онзи, който бабите ни месеха в големите нощви? Веднага ви казваме - качествените домашни продукти и това, че бабите ни не са пестели от нищо. Днес ви предлагаме да замесим заедно този бабин селски козунак, точно като от едно време! Количеството е за козунак около 1 кг, но спокойно може да увеличите пропорционално продуктите, ако желаете по-голям козунак. Но тази доза е идеална за начало, ако ще правите рецептата за първи път. И така, ето как се прави някогашният бабин козунак:
Активирайте маята в топлото мляко със захар около 1 ч.л., 2 с.л. брашно и оставете да шупне.
Пресейте брашното в тава (най-добре 2-3 пъти), добавете щипка сол, направете кладенче и изсипвайте последователно разбитите със захар яйца, разтопеното масло - негорещо обаче, рендосаната лимонена кора, ванилиите и шупналата мая. Замесете меко тесто, като в зависимост от големината на яйцата може да добавите още малко брашно или малко топло мляко, ако е необходимо.
Завийте тестото и оставете на топло да втасва поне час-час и половина.
Размесете втасалото тесто върху набрашнен плот и разделете на 3 топки, всяка от които разточете на кора с дебелина около 5 мм, намажете с мармалад, завийте на руло. А когато са готови и трите, направете плитка, поставете в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене, и оставете отново на топло тавата, завита със стреч фолио за около час.
Щом втаса повторно, намажете козунака с жълтък (може да го смесите с малко прясно мляко и олио, за да не потъмнее козунакът), поръсете с кристална захар и изпечете в предварително загрята фурна. В началото - 10 минути на 50 градуса, а след това около 40 минути на 180 градуса. По време на печенето покрийте с фолио, само леко отгоре, за да не прегори.
Да ви е сладко!