Днес ще ви разкажем защо е толкова лесно да се влюбите в това азербайджанско ястие и как да си го приготвите. Ще ви предоставим и двата най-популярни начина - едната рецепта е със солено пълнене, а другата със сладко
Ще ви трябва
700 г пшенично брашно
150 мл заквасена сметана
450 g масло
15 г жива мая
0.3л. куркума
2 яйца
1,5 ч.
60 g захар
1 пакетче ванилия
2 супени лъжици топла вода
1 ч. Л. кимион
1 ч. Л. копър
0,5 ч. Л. куркума
0,5 ч. Л. черен пипер
мак, сусам, кокосови стърготини на вкус
Това е достатъчно за един килограм тесто , два вида пълнежи и пълнеж за всеки слой. Тестото е същото в сладка и солена форма - готвим го първо него.
Живата мая се разтваря с 1 чаена лъжичка захар, разрежда се с леко топла вода и се разбърква. Добавете 1 ч.л. вода и оставете да се надигне. Докато маята се събужда, пригответе другите съставки: пресейте 500 g брашно, стопете 100 g масло, смесете едно яйце и сметана в отделна купа.
Смесете брашното с разтопено масло, добавете яйце със заквасена сметана и мая. Замесете плътно, напълно лепкаво тесто , покрийте го с фолио, кърпа и оставете да втаса за 2 часа. На края трябва да е меко, еластично и, разбира се, значително да се увеличи обемът си
Докато тестото се издига, пригответе пълнежите. Да започнем със сладкият: разтопете 50 грама масло в тиган и запържете в него една трета от една чаена лъжичка куркума с ванилия. След това добавете брашното, разбъркайте всичко и добавете 50 g захар. Оставете за още 3-4 минути.
За солената плънка, смелете копъра, 0,5 ч. л. куркума, черен пипер, можете да добавите малко анасон. Запържете подправките в маслото - 1 ч.л. сол, добавете брашно, разбъркайте и запържете за още 5 минути на слаб огън.
Идва вече редът на тестото след като е втасало. То трябва да се раздели на 16 топки (8 за всеки пълнеж) и да се остави под фолиото за около 10 минути. Първо подготвяме сладките закуски. Подгответе предварително около 200 г разтопено масло, за да намажете всеки слой или обикновено олио. Разгърнете парчетата на големи палачинки до полупрозрачно състояние , намажете ги с масло и ги сгънете, разтегнете и изравнете по ръбовете на предишната палачинка.
Когато 8-те слоя са готови, навийте ги в една дебела ролка и ги изрежете на 6 парчета, и мислено разделете на 6 части. Завъртете ръбът на всяко парче (както е показано на снимката) като обвивка на бонбони и разтегнете втория, образувайки кръгли вдлъбнатини. Започнете да пълните със сладко и след това затворете ръбовете отгоре.
След това наредете върху хартия за печене . Натиснете с дланта отгоре, така че тортата да е дебела сантиметър и половина . Намажете с четка с жълтък, поръсете със сусам и оставете 10 минути. Необходимо е да се пече за 25 минути на 180 градуса до потъмняване, след което да се остави да изстине за 10 минути.
Сега да пристъпим към другата част от тестото, с което ще направим солени плоски кексове. Разточете тестото по същия начин, намазвайки всеки слой, но сложете част от пълнежа на половината от всеки кръг. След това ги преобърнете в ролка и нарежете на 8 парчета.
Разстелете всяка една от тези фигури с длан до дебелина от 1 см ! Сложете вкусната закуска за печене върху пергамент, намажете с яйце, поръсете с маково семе и сусам. Печете 25 минути на 180 градуса до златисто кафяво .
Ако кората се окаже хрупкава и пълнежът излъчва завладяващ аромат , това означава, че сте направили всичко успешно.! Тази рецепта може безопасно да бъде наречена перлата на азербайджанската кухня : много стъпки, но нищо сложно. Това ястие е достатъчно за цялото семейство
Не се страхувайте: при печенето, пълнежът не гори , не спи достатъчно. Основното нещо - да се запази пайове с подправки за деликатен карамелен цвят . Кокосовите люспи и маковите семена обикновено служат за украса
Това печиво може да спечели сърцето на всеки , споделете го с приятелите и семейството си.