225 гр. по-кисел сорт ябълки, обелени, почистени от семето и нарязани на малки парченца
сокът на половин лимон
225 гр. бяло брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
115 гр. масло, нарязано на малки парченца
115 гр. светла кафява захар
1 голямо яйце, разбито
2-4 с.л. прясно мляко
25 гр. тъмна кафява захар (Демерара)
1 ч.л. смляна канела
Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете и покрийте с хартия за печене кръгла форма с диаметър около 18 см. Смесете ябълките с лимоновия сок. Пресейте брашното в купа и добавете бакпулвера. Прибавете маслото и с пръсти го втрийте в брашното, докато се образуват ситни трохи. Добавете захарта, след това разбитото яйце и 3/4 от ябълките, объркайте всичко добре. Добавете по малко от млякото, така че да се получи кексово тесто, след това изсипете в приготвената форма.
Разпръснете останалите ябълки върху тестото, след това смесете тъмно кафявата захар с канелата и поръсете върху ябълките. Сложете пая във фурната и печете 45 – 50 минути, докато стане златисто-кафяв на цвят и твърд на допир.
Оставете го да се охлади във формата 10-тина минути, след което внимателно го обърнете върху кухненска решетка. Поднесете топъл със сметана, или оставете да изстине и сервирайте като обикновен сладкиш.