За месните късчета:
300 гр. мляно месо
1 яйце
1 малка глава лук, ситно нарязана
1 ч.л. Вегета
1/2 ч.л. черен пипер
1/3 ч.л. риган
1-2 супени лъжици галета
За месото:
300 гр. телешко, нарязано на кубчета
300 гр. свинско, нарязано на кубчета
2 големи моркова, нарязани на кубчета
2 консерви (300 грама) гъби
1 стрък целина
1 супена лъжица Вегета
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. риган
1 ч.л. шарена сол
1 супена лъжица магданоз
сол (на вкус)
250 мл. прясно мляко
1 супена лъжица горчица
1 1/2 супени лъжици брашно
За поръсване:
200 гр. настъргана моцарела
1 супена лъжица ситно нарязана връзка магданоз
За месните късчета:
Всички продукти се смесват добре и се оформят топчета с големината на лешник.
За селското месо:
В малко олио на силен огън се запържват лукът, морковът и целината.
Щом омекнат, се добавят отцедените гъби, Вегетата, черният пипер, риганът, шарената сол, магданозът и сол на вкус, и всичко хубаво се разбърква.
Добавя се телешкото месо, леко се запържва и се залива с 500 мл. вряла вода. Оставя се да се задушава около 30 минути. След това се добавя свинското и също се задушава за 10 минути. Накрая се добавят топчетата от кайма. Залива се с 500 мл. топла вода и ястието се оставя да се готви около 1 час на слаб огън (добавете още вода, ако е необходимо).
Когато всичко е добре сварено (месото трябва да е меко на пипане), добавете соса Бешамел (разбъркайте добре всички съставки за него), оставете да покъкри още 10 минути.
Изсипете сместа в тавичка и я пъхнете да се пече във фурната за около 20 минути на 220 градуса.
Поръсете с настъргана моцарела и магданоз, и върнете във фурната за още 5-10 минути, докато моцарелата се разтопи.