Разтворете маята в хладката вода. Пресейте брашното и оформете кладенче в средата му. В кладенчето поставете маята, мазнината, солта, оцета и захарта. С постепенното добавяне на вода омесете средно меко тесто, което да е малко по-лепкаво от обикновено тесто за хляб.
Оставете го да втаса един час или докато удвои обема си. Премесете го върху набрашнен плот и оформете на хлебчета с форма по желание.
Загрейте фурната на 220 градуса заедно с тавата, в която ще печете. В топлата тава поръсете смес от пшеничено и царевично брашно, поставете вътре хлебчетата. Намажете ги с мляко и поръсете със същата смес, след което направете разрези в горната им част с остър нож - подобно на ромбове.
Върнете тавата във фурната, печете 10 минути на 220 градуса, а след това намалете фурната на 200 градуса. След като се изпече хлябът, оставете го още петнадесет минути във фурната да се охлади. След това го извадете върху кърпа, но не го покривайте, ако искате красива хрупкава тънка коричка.
Селско хлебче като на баба
23 Декември 2014
30392
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари