Определено сте чували за популярното френско ястие рататуй . Тънко нарязаните зеленчуци в доматен сос са спечелили световна слава! Но не всеки знае за зеленчукова яхния по гръцки . Нарича се briam и се приготвя много по-лесно от ratatouille. Но вкусът е още по-изтънчен.
Briam е класически пример за средиземноморската диета . Лек, ярък, подправен със зехтин. Сервира се с месо или като лека вечеря.
Съставки
Патладжан 600 гр
чушка 500 гр
Тиквички 600 гр
Картофи 600 гр
Чесън 4 скилидки
Лук 120 гр
Магданоз 30 гр
Домат 700 гр
Сирене 300 гр
Зехтин 80 мл
дафинов лист 2 бр.
Мащерка 1 ч.л.
Италиански билки 1 ч.л.
Сол 1 ч.л.
Черен пипер (смлян) 1 ч.л.
Подготовка
Измийте зеленчуците и ги пригответе. Обелете картофите и нарежете на филийки. Нарежете тиквичките, патладжаните и чушките. Обелете лука и нарежете на колелца. Поставете храната директно върху листа за печене.
Обелете доматите, нарежете и поставете отгоре. Можете да направите доматено пюре от тях и да ги излеете върху зеленчуци
Нарежете чесъна на филийки и добавете към зеленчуците. Посолете и добавете черен пипер. Подправете по ваш вкус, отгоре сложете дафинови листа и олио върху всичко.
Печете на 180 градуса за 90 минути, докато зеленчуците омекнат. Украсете ястието с билки и фета, сложете във фурната за още 5 минути.
Сиренето Фета ще бъде последният щрих. Не винаги се използва, но именно то придава специфичния вкус. Също така, малко бяло сухо вино често се добавя към бриам, от 30 до 60 мл. Тази зеленчукова яхния може да бъде основата за обилна, топла салата. Освен това е добра както топли, така и студени дни. За ценителите на вкусните леки ястия препоръчваме да запазите тази рецепта!