Сестра ми ме подсети за рецептата на мама-Запеканки Слънце с каквото имате у дома

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сестра ми ме подсети за рецептата на мама-Запеканки Слънце с каквото имате у дома
Сестра ми ме подсети за рецептата на мама-Запеканки Слънце с каквото имате у дома
4179
Сестра ми ме подсети за рецептата на мама-Запеканки Слънце с каквото имате у дома
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

И тогава сестра ми идва да ме посети, вижда как отново приготвям любимите запеканки "слънце".

Като цяло те могат да се нарекат аналог на училищната пица , само от много буйно тесто. Единственото нещо, което отличава запеканките от пицата, е пълнежа от заквасена сметана и яйца. С тях обаче ястието се оказва особено нежно и засищащо . Време е да опитате, приятели!

Съставки

  • Брашно 330 г
  • Вода 310 мл
  • Мая 10 гр
  • Сол на вкус
  • Яйца 4 бр.
  • Захар 15 г 
  • Шунка 250 г 
  • Лук 1 глава
  • Кисели краставички 2 бр.
  • Слънчогледово олио 2 супени лъжици 
  • Сметана 200 г
  • кашкавал 100 г

Приготвяне:

Смесете захар и мая в топла вода.

Пресейте 100 г брашно. Разбъркайте всичко добре, покрийте с кърпа и поставете на топло място за 15 минути.

Разбийте 3 яйца със сол, пресейте останалото брашно. Смесете получената смес.


Замесете тесто, трябва да е доста лепкаво. Така трябва да бъде.
Покрийте купата с кърпа и оставете на топло място за още един час. Тестото трябва да втаса добре.


Започнете да приготвяте пълнежа. 

Лукът се нарязва на половин пръстени и се запържва в слънчогледово олио до омекване, слагат се сол, черен пипер на вкус и се оставя в хладилника.
Нарежете шунката на ленти, краставиците настържете. Като плънка можете да използвате буквално всичко, което имате в хладилника. Ще пасне както шунка, така и кайма, салам, кренвирши ... С мариновани гъби също е много вкусно.

Когато тестото втаса, намажете формата за печене с олио. В нея внимателно изсипете част от тестото и го разпределете на части. След това сложете отгоре запържения лук, шунката и краставиците.

За пълнеж смесете яйцата със заквасена сметана и настърган кашкавал. Вместо заквасена сметана може и майонеза.

Изсипете топинга върху плънката.

Печете 25 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft