Меки и вкусни кифлички без яйца - топящо се в устата съчетание от вкусно тесто и разтапяща плънка с извара. Сладко-солено удоволствие, което е идеален спътник и на горчиво кафе, и на сладък чай, а защо не и на чаша прясно мляко? Сиренки-душички без яйца - вълшебно удолоствие в студените сутрини:
Сиренки-душички без яйца
Продукти:
топло мляко, 300 мл
захар, 50 г
мед, 1 супена лъжица
суха мая, 5 г
брашно, 460 г
сол, половин чаена лъжичка
растително масло, 4 супени лъжици
За пълнежа:
извара, 300 г
захар, 2 - 3 супени лъжици
ванилова захар, 1 чаена лъжичка
стафиди по желание
масло, 20 г
жълтък + мляко, 1 с.л.
Приготвяне:
Смесете топлото мляко със захар и суха мая, разбъркайте старателно, докато маята се разтвори. Оставете за 15 минути, покрити с кърпа.
Добавете мед по желание, но с него кифличките ще бъдат меки и свежи за по-дълго време. Изсипете растително масло и добавете сол, разбъркайте.
Пресейте брашното и добавете на порции към тестото. Не прекалявайте с брашното, колкото по -малко е, толкова по-пухкави са кифличките. Месете с ръце, докато се получи мека и еластична маса. Сложете тестото в намазан съд, покриваме с кърпа и оставяме докато се удвои. Приблизително 1 час на топло място.
Комбинирайте извара със захар и ванилова захар, разбъркайте масата до гладка смес. Добавете стафиди, ако желаете, след като ги попарите с вода, а после ги изсушите върху хартиена кърпа.
Омесете тестото отново за кратко и го поставете върху работната повърхност. Разточете на правоъгълен слой с дебелина 5 мм, намажете с парче меко масло.
Разстелете изварата на равен слой и поръсете със стафиди или подправки (канела). Навийте на свободно руло и прищипете добре ръбовете. Нарежете на 12 охлювчета.
Покрийте тавата с хартия за печене, подредете охлювчетата и ги оставете под фолиото за 30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете кифличките с разбит жълтък и мляко и печете 20 минути до златисто-кафяво.
Да ви е сладко!