1 кг картофи
500 гр. брашно
800 мл вода
3 чаени лъжички сол
2 чаени лъжички черен пипер
Заливка:
500 мл вода
3 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка сол
За поднасяне:
500 гр. заквасена сметана
250 мл кисело мляко
Картофите се обелват и нарязват на кубчета.
Поръсват се със сол, черен пипер и брашно. Разбъркват се.
Постепенно се налива водата и всичко се обърква добре.
Сместа се изсипва в голяма намазнена тава (тази от фурната).
Пече се на 250 градуса около 50 минути.
За заливката: водата се оставя да поври с олиото и солта. С врящата подсолена вода се залива картофената пита.
Връща се във фурната за още 5 минути, за да абсорбира заливката.
(По желание когато я махнете от фурната, може да залеете питата с загрята до кипване мазнина).
Топлата пита се нарязва на кубчета.
Като гарнитура се поднася сос, приготвен от разбърканите заквасена сметана и кисело мляко. Ако е необходимо, подправете ги със сол.