Сиромашка торта: бедна на съставки, богата на вкус
2 Декември 2018
15569
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Тази торта са похапвали в миналия век на село, където всяка къща е имала собствена зеленчукова градина и ферма (и почти нямали пари).
Тестото за блатовете е направено с доматен сок , така че слоевете на тортата имат необичаен цвят. Минимален брой продукти, достъпни за всички - и море от вкус! Това е тази необичайна торта . Тя има много оригинален вкус , който просто е трудно да се опише с думи.
А и никой никога не познава от какво е направена, когато я опита.
Сиромашка торта
Продукти:
15 супени лъжици доматен сок
10 супени лъжици захар
30 супени лъжици брашно
5 супени лъжици слънчогледово олио
1 чаена лъжичка сода
За крема:
1 литър прясно мляко
ванилия
2-3 яйца
180 гр.захар
1 чаша брашно
150 гр.масло
Приготвяне:
- Доматеният сок може да бъде от магазина или домашен.
- В купа с 10 супени лъжици захар изсипете 15 супени лъжици доматен сок. Смесете добре и оставете за 5 минути. Ако доматеният сок е неосолен, добавете малко сол на вкус.
- След 5 минути добавете содата към сока, заедно с 5 супени лъжици растително масло. Разбъркайте и ще видите да се образува бяла пяна на повърхността. Не се притеснявайте, това трябва да е така - това е реакция на содата.
- След 15 минути добавете към сместа 10 супени лъжици пшенично брашно (от общото количество) и бъркайте с телена бъркалка или миксер, докато се поеме от сместа. След това добавете още 10 супени лъжици брашно и разбъркайте добре.
- Останалите 10 супени лъжици брашно изсипете върху масата, изравнете ги и изсипете отгоре тестото. Омесете тестото с ръце. След като част от брашното се поеме от тестото, продължете да месите, без да добавяте повече брашно. Ако тестото продължава да лепне, добавяйте по малко от останалото брашно.
- Готовото тесто трябва да е меко, но не трябва да лепи по ръцете ви. Оставете го за 5 минути на масата.
- Покрийте форма за печене с пекарска хартия.
- Разделете тестото на две части и го разточете на тънък слой (дебелина 0,5 см) върху хартия за печене. Поставете формата отгоре и изрежете кръг (диаметърът на на формата е 20 см) с размера на формата (или малко по-малък). Изрезките оставете настрана за другите блатове.
- Заедно с хартията, поставете суровия блат във формата и го пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете 10-15 минути: проверете с клечка за зъби. Не прекалявайте: блатовете трябва да са меки.
- В крайна сметка трябва да получите 4 кори (в зависимост от големината на формата)
- Докато блатовете се охлаждат, пригответе крем:
- Счупете три пресни пилешки яйца в купа, разбийте ги на гъста пяна с миксера.
- Добавете половин чаша захар към яйцата. Когато захарта е почти разтворена, изсипете останалата захар и добавете ванилията. Добавете към яйцата чаша пшенично брашно и отново разбийте всичко до хомогенност.
- В тенджера загрейте литър мляко много добре (но без да завира), изсипете вътре яйчната смес на тънка струйка, като бъркате много бързо.
- Включете на умерен огън и с постоянно разбъркване изчакайте, докато кремът се сгъсти. Щом се появят първите мехурчета, изключете огъня.
- 150 грама масло на стайна температура разбийте с миксер.
- В маслото добавете напълно охладения, студен крем, като продължавате да бъркате.
Сглобяване на тортата:
- Оформете тортата върху плоска чиния. Всеки блат мажете обилно с крем, накрая покрийте върха и страните на тортата.
- Украсете с трохи от блата или натрошени орехи.
- Пъхнете тортата в хладилника за 3-4 часа: трябва да се напои добре от крема.
Бон апети!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари