СИРОМАШКИ СЛАДКИШ с вкус като от сладкарницата! И без брашно и яйца става десерт, та дрънка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
СИРОМАШКИ СЛАДКИШ с вкус като от сладкарницата! И без брашно и яйца става десерт, та дрънка:
СИРОМАШКИ СЛАДКИШ с вкус като от сладкарницата! И без брашно и яйца става десерт, та дрънка:
84341
СИРОМАШКИ СЛАДКИШ с вкус като от сладкарницата! И без брашно и яйца става десерт, та дрънка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е един много вкусен старинен сладкиш , който моята майка пази от нейната майка и така нататък. Основните съставки на вкусния шоколадов сладкиш без брашно и яйца  са чаени бисквити, любимите на нашите баби, малко какао и мляко. Тази торта, както я наричахме някога, се предава от всяко поколение и е любима на децата. Полива се с шоколадова глазура, която й придава сочна текстура.

Сладкишът е леко модифициран от старата, оригинална рецепта, където баба ми го заливаше с мляко, какао и захар. Вместо с шоколад можете да го покриете с тънък слой нутела или друг шоколадов крем, а вместо чаени бисквити можете да използвате обикновени бисквити или маслени такива. Ето какво ви трябва за моя Сиромашки сладкиш :

Сиромашки сладкиш без брашно и яйца

Продукти:

  • 350 г овесени чаени бисквити (може и друг вид)
  • 2 големи лъжици какао
  • 1 голяма лъжица бакпулвер
  • 350 мл прясно мляко

За глазурата: 

  • разтопен шоколад или Нутела

Ако е необходимо, съответно увеличете количествата на съставките, за по-голям сладкиш.

Приготвяне: 

В блендер смелете бисквитите на най-ситни трохи, без да остават едри остатъци. Можете да го направите два пъти, ако не съберете всички бисквити в блендера.

натрошени бисквити

Към смляната смес се добавят останалите сухи съставки като какао и бакпулвер. Разбърква се добре с лъжица, след което се залива с млякото (престояло поне 1 час на стайна температура) и с шпатула се разбърква до хомогенна смес.

бисквити с мляко

Сместа трябва да има консистенция на мокър пясък и докато добавяте цялото мляко, тя ще започне да става еднородна, течна и гладка. Изсипете сместа в квадратен или правоъгълен съд, предварително покрит с хартия за печене.

шоколадово тесто в тавичка

Сладкишът се пече около 20-25 минути на 180-200 градуса докато потъмнее хубаво и се изпече отвътре. За това количество тесто е идеално да използвате по-малка форма за печене или такава със среден размер.

изпечен шоколадов сладкиш

След изтичане на времето за печене сладкишът се оставя да се охлади добре, след което се обръща върху плота и се отстранява хартията за печене. Отгоре може да залеете тортата с шоколадова глазура или да намажете с Нутела.

шоколадов блат

сладкиш с шоколадова глазура

Сладкишът наистина е много сочен, а тази рецепта е доста стара. Опитайте и няма да съжалявате!

сиромашки сладкиш

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft