1 чаша сладко по избор (каквото имате налично - най-добре става със сладко от кайсии или портокали)
1 чаша кисело мляко, по-добре на поне 5-6 дена (но не на повече от месец)
2 чаши брашно
2 супени лъжици грис
1 чаша захар или повече/по-малко, зависи от сладостта на сладкото
1 яйце
0,5 чаени лъжички сода
Направата на тестото отнема само 10-15 минути. Включете фурната, преди да започнете. Сложете в купа яйцето и захарта, и разбийте до получаване на пяна. Изсипете киселото мляко и сладкото. Разбъркайте добре. В гриса добавете содата, разбъркайте и изсипете към сместа в купата, добавете брашното и разбъркайте отново. Тестото трябва да е като гъста сметана. Ако е необходимо, добавете още брашно. Изсипете тестото във форма или тава, намазана с малко олио и поставете във фурната. Необходими са около 40 минути на умерена фурна.
По желание преди да пъхнете сладкиша във фурната, може да го поръсите с орехови ядки - или пък ги добавете счукани към тестото.