За тестото:
350 мл прясно мляко
3 с.л. олио
4 бр. яйца
3 с.л. пудра захар
1 ч.л. сол
1 кг брашно
За маяната смес:
1 ч.ч. топла вода (около 40 С)
20 г прясна мая
1 с.л. захар
щипка сол
3/4 ч.ч. брашно
За плънката:
2 ч.ч. нарязани или едро смлени орехи
125 г масло (от него се взема за намасляване на тавата)
2 ч.л. канела
За сиропа:
1 л вода
1 кг захар
1 капсула ванилия
За намазване:
1 бр. жълтък + 1-2 с.л. прясно мляко
Затопля се водата и в нея се размива живата мая. Добавя се 1 с.л. захар и щипка сол. Изсипва се предвиденото за маяната смес брашно. Трябва да се получи гъста каша. Оставя се да втаса.
Прясното мляко (топло, около 40 С) се смесва с яйцата и олиото. Разбърква се добре. След това се добавя на дози, пресятото със солта брашно и пудрата захар. По средата на процеса се излива маяната смес. Доомесва се с брашно до получаване на средно твърдо тесто. Втасва около 1 час (зависи от температурата в помещението).Втасалото тесто се дели на 2 топки. Взема се една топка, точи се на кора с дебелина около 0.5 см., маже се с масло, поръсва се с канела и нарязани орехи. Навива се на руло. Рулото се реже на парчета с дебелина около 2 см. Получените парчета се слагат върху намазана с масло тава, мажат се с 1 бр. жълтък, размит с 2 с.л. прясно мляко. Докато се мажат се притискат леко. Пекат се до порозовяване.
Сиропът се приготвя като се смесват 1 л вода с 1 кг захар. Тази смес се слага на котлона докато заври. След това се оттегля от огъня. Изчаква се леко да се охлади и й се прибавя 1 капсула ванилия.
Рулцата трябва да са напълно изстинали. Сиропът трябва да е напълно охладен преди да се полее върху тях.