Трябва да опитате това! Сладкишът без брашно е много сочен и вкусен! Силно препоръчвам да го опитате, няма да съжалявате. Всичко е много лесно - разбивате сместа 3 минути и печете 25 минути.
Отнема само няколко минути за заливане и след половин час имате най-голямата и сочна вкусотия. Мери се с лъжица, така че не е нужно да претегляте нищо. По желание може да добавите и малко лимонов сок към сиропа.
Сладкишът е без брашно, като вместо него се използва грис. Изпекох сладкиша в тава с размери 19х32 см, като го пекох 25 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Сиропът не е нужно да се вари, достатъчно е да се разбърка захарта, за да се разтопи и да се залее горещият сладкиш.
Сиропиран орехов сладкиш без брашно
Продукти:
- 5 яйца
- 9 супени лъжици олио
- 9 супени лъжици захар
- 9 супени лъжици прясно мляко
- 9 супени лъжици грис
- 12 супени лъжици смлени орехови ядки
- ½ пакетче бакпулвер
За сиропа:
- 3 чаши захар (от 200 ml)
- 3 ½ чаши вода
Приготвяне:
Разбийте пет яйца на пяна, като постепенно добавяте захарта, за да може да се разтвори добре. След това добавете олиото и млякото. Разбийте за кратко, след което добавете сухите съставки:
Половин пакетче бакпулвер, гриса и отново разбийте за кратко и накрая добавете орехите. По желание може да добавите настъргана лимонова или портокалова кора - ако желаете, не е нужно. Разбийте добре още малко, за да се комбинират.
Намажете тава с размери 19x32 см (или приблизително) с олио и поръсете малко брашно (отърсете излишното). Изсипете готовата смес. Включете фурната да загрее на 180 градуса, след което сложете сладкиша във фурната, когато е добре загрята, и печете 25 минути.
През това време пригответе сиропа, тоест смесете водата и захарта и само бъркайте докато захарта се разтвори. Не трябва да се вари. Горещият блат се разрязва внимателно и се залива със студения сироп. Оставете сладкиша да се охлади добре и сервирайте.
Да ви е сладко!