„Редовно правя банички, но досега не съм правила с млади тиквички, които обожавам. Бях изненадана какъв страхотен вкус придадоха на баницата (честно казано не го очаквах), така че от сега нататък ще я правя редовно по този начин. Препоръчвам ви да го опитате, защото наистина е страхотна" - това пише нашата читателка Весна от Македония, чиято е рецептата. Ето как да си направите и вие скопска гибаница с тиквички :
Скопска баница с тиквички
Продукти (за тестото):
около 800 гр.
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица зехтин
топла вода, колкото е необходимо
ЗА ПЛЪНКАТА:
1 кг млади тиквички
3 яйца
1 супена лъжица сол
2-3 супени лъжици заквасена сметана
щипка черен и бял пипер на прах
И ОЩЕ:
120 г масло
120 г олио
Приготвяне:
Към пресятото брашно добавете лъжица сол и лъжица зехтин, след което започнете постепенно да добавяте хладка вода. Замесете меко тесто, което не лепне по ръцете. Трябва да го месите около 8-10 минути, за да постигнете еластичност и да стане гладко.
Омесеното тесто разделете на две равни части и от всяка оформете топка. Намажете ги от всички страни с малко олио, за да не хващат коричка, след което ги покрийте с прозрачно стреч фолио. Оставете тестото да почине така поне половин час до 40 минути.
Тиквичките се настъргват, посоляват се и се оставят да се отцедят добре (направете го преди да замесите тестото). Отцеждат се добре на ръка и се слагат в по-дълбока купа. Добавят се яйцата и заквасена сметана, след това подправете на вкус.
Плънката се приготвя непосредствено преди разтягането на корите, за да не отделя вода (така че тиквичките се отцеждат, а яйцата и сметаната се слагат преди използването на плънката). Разбъркайте добре до гладкост.
През това време разтопете маслото и го смесете с олиото. Тази смес е необходима за напръскване на корите при разтягането им. Набрашнете работната повърхност и разточете първата кора възможно най-тънко с точилка.
След това я напръскайте със сгорещена мазнина. Разточете само краищата, след което, когато ги изтъните достатъчно, намажете плънката от тиквички около краищата като ринг, след което отново напръскайте с олиото и загънете краищата на кората.
Напръскайте сгънатите краища отново с мазнина, след което продължете да изтънявате и навивате навътре...
Краищата се издърпват възможно най-тънко и се напръскват от време на време с мазнината, след което се изрязва средата с нож, за да се получи едно голямо кръгче-руло. След това се отрязва в единия край, след което се нарежда в подходяща тава (предварително намаслена) и отгоре се напръсква с мазнина.
Повторете процедурата и с другото тесто, и когато се напълни цялата тава, изпечете баницата в предварително загрята на 250 градуса фурна за около 40 минути или до приятен загар. Сервира се топла с кисело мляко, квасено мляко, сирене или туршия.
Да ви е сладко!