Това е типичен скопски специалитет, който се подготвя и продава само в Скопие. Ако ви го поднесат в някой друг град в Македония, Турция или в друга част на света, то майсторът със сигурност е жител на Скопие. Ще си кажете - хляб в хляб, какво толкова. Опитайте и със сигурност ще повторите!
Ето как се приготвя:
1. Оризовото мляко се разтваря в хладката вода. За погачките например се замесва тесто от всички съставки за тестото и се оставя да втаса добре.
2. След като втаса, тестото се премесва и от него се оформят 8-10 дебели кифли, които се намазват с олио и се оставят да втасват около 15-20 минути, зависи от стайната температура. През това време фурната се загрява на 220 градуса.
3. Щом втасат, кифлите се пекат до зачервяване. Щом се извадят от фурната, отново се намазват с мазнина.
4. За баницата също се замесва тесто от продуктите и се омесва хубаво за 10 минути. Разделя се на 5 топки, които се разточват леко върху и намазват с олио/масло. Оставят се да попият мазнината 15 минути.
5. След това внимателно всяка топка се разтегля на кора върху чаршаф - постепенно, за да не се разкъса кората. По-дебелите части на тестото по краищата се отрязват и кората се поръсва с олио. Корите се сгъват на плик и се оставят настраната. Размерът им трябва да бъде приблизително като тавата, в което ще печете.
6. Със следващата кор се повтаря същата процедура, като в средата й поставяме сгънатата първа кора и сгъваме върху нея от втората отново като плик. С третата повтаряме процедурата, като всеки път поставяме сгънатия плик в средата на разтеглената кора. Всяка кора и всеки плик поръсваме с мазнина.
7. Накрая поставяме така сгънатата баница в намазнена тава и оставяме 15 минути да престои. От престоя тестото от самосебе си образува мехурчета. Печем на 220 градуса в предварително загрята фурна.
Поднесете парче от баницата пъхнато в разрязан симид.
Забележка:
Най-добре се получава симид-погачата с палмово масло.
Когато сгъвате теглените кори, не ги натискайте, а гледайте да остане въздух в тях при сгъването. Всяка поръсете обилно с мазнина, за да бъде мазна. Печете в кръгла тава с диаметър 26 см.
От оризовото мляко на прах тестото става по-меко.