За кюфтетата:
1 кг смесено мляно месо (говеждо и свинско)
100 гр. сварен ориз
1 голяма глава лук, ситно нарязан
2 яйца
7 супени лъжици галета
1 супена лъжица смесени сухи подправки
сол и черен пипер
малко смлян червен пипер
олио за пържене
Освен това:
200 гр. сварени ориз
За соса:
1 глава лук, ситно нарязан
700 гр. сварен доматен сос
2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
смесени сухи подправки
сол и черен пипер
магданоз, ситно нарязан
3 кръгчета лук
3-4 кръгчета пресен домат
1 суха чушка (по желание)
Първо пригответе ориза за гарнитурата:
В малко олио запържете 200 гр. измит ориз, докато зърната не променят цвета си. След това изсипете около 1 л вряща вода и на
тих огън сварете ориза. Когато е готов, поставете в гевгир и го сложете под течаща студена вода, за да се отделят зърната.
Посолете ориза и добавете и малко черен пипер и смлени сухи подправки.
1/3 от сварения ориз поставете в сместа за кюфтета, а останалите оставете за гарнитура.
Сега подгответе сместа за кюфтета:
В подходящ съд сложете каймата, нарязания лук, яйца, галетата, ориза, смесените сухи подправки, черен пипер и сол на вкус, и малко смлян червен пипер. Всички съставки хубаво объркайте с ръка, за да се съединят.
От приготвената смес с намазнени ръце оформете кюфтенца. Трябва да получите 15-20 малки кюфтенца. Изпържете ги в тиган с
малко олио.
Приготвяне на соса:
В тиган запържете нарязания лук и добавете доматения сос, нарязания чесън, подправки на вкус и ситно нарязан магданоз. Варете соса 4-5 минути. Накрая добавете сол и черен пипер на вкус (може и малко захар в зависимост от
киселинността на доматите).
Вземете глинено гърне, в което ще печете ястието, и го намажете с масло.
В средата поставете задушения ориз, а наоколо подредете пържените кюфтета.
Върху ориза поставете 2-3 кръгчета (или полукръгчета) лук, най-отгоре - кръгове пресни домати. Добавете сол и черен пипер и ситно
нарязан магданоз.
Залейте кюфтетата със соса и сложете и малко върху ориза.
Така приготвеното гърне поставете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.