Скопско кюфте

вход през zajenata.bg
Скопско кюфте
admin
Добавена от: admin
12334
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За кюфтетата:
1 кг смесено мляно месо (говеждо и свинско)
100 гр. сварен ориз
1 голяма глава лук, ситно нарязан
2 яйца
7 супени лъжици галета
1 супена лъжица смесени сухи подправки
сол и черен пипер
малко смлян червен пипер
олио за пържене
Освен това:
200 гр. сварени ориз
За соса:
1 глава лук, ситно нарязан
700 гр. сварен доматен сос
2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
смесени сухи подправки
сол и черен пипер
магданоз, ситно нарязан
3 кръгчета лук
3-4 кръгчета пресен домат
1 суха чушка (по желание)
 


Първо пригответе ориза за гарнитурата:
В малко олио запържете 200 гр. измит ориз, докато зърната не променят цвета си. След това изсипете около 1 л вряща вода и на
тих огън сварете ориза. Когато е готов, поставете в гевгир и го сложете под течаща студена вода, за да се отделят зърната.
Посолете ориза и добавете и малко черен пипер и смлени сухи подправки.
1/3 от сварения ориз поставете в сместа за кюфтета, а останалите оставете за гарнитура.
Сега подгответе сместа за кюфтета:
В подходящ съд сложете каймата, нарязания лук, яйца, галетата, ориза, смесените сухи подправки, черен пипер и сол на вкус, и малко смлян червен пипер. Всички съставки хубаво объркайте с ръка, за да се съединят.
От приготвената смес с намазнени ръце оформете кюфтенца. Трябва да получите 15-20 малки кюфтенца. Изпържете ги в тиган с
малко олио.
Приготвяне на соса:
В тиган запържете нарязания лук и добавете доматения сос, нарязания чесън, подправки на вкус и ситно нарязан магданоз. Варете соса 4-5 минути. Накрая добавете сол и черен пипер на вкус (може и малко захар в зависимост от
киселинността на доматите).
Вземете глинено гърне, в което ще печете ястието, и го намажете с масло.
В средата поставете задушения ориз, а наоколо подредете пържените кюфтета.
Върху ориза поставете 2-3 кръгчета (или полукръгчета) лук, най-отгоре - кръгове пресни домати. Добавете сол и черен пипер и ситно
нарязан магданоз.
Залейте кюфтетата със соса и сложете и малко върху ориза.
Така приготвеното гърне поставете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft