Всички сме чували за " сгъстяване на кръвта ", но знаем ли какво точно наричат учените с този термин? Всъщност става дума за проблем със съсирването на кръвта - то се случва прекалено бързо, оттам и понятието " гъста кръв ". Само по себе си сгъстяването на кръвта е изключително опасно състояние, което увеличава риска от опасни сърдечно-съдови заболявания.
Проф.Академик Михаил Кутушов излага теорията, че сгъстяването на кръвта може да се дължи на липса на определени хранителни вещества .
Специалистът допълва, че небалансираната диета допринася за проблем със съсирването на кръвта, поради което човек е изложен по-висок риск от разширени вени, тромбофлебит, ангина пекторис, инфаркт.
Защо кръвта се сгъстява?
Той пояснява, че кръвта се сгъстява, ако в диетата на първо място липсват протеини. Специалистът допълва, че с всяко хранене трябва да се консумира продукт, съдържащ протеин - например пуешко, пилешко, риба, яйца, извара.
В допълнение, навикът да се пие чаша топла вода след събуждане помага за разреждане на кръвта.
Ученият допълва, че течността на стайна температура помага за разреждане на кръвта и намаляването на концентрацията на токсини.