С наближаването на коледните и новогодишни празници, започваме да търсим из семейните архиви онези традиционни рецепти , по които всяка година приготвяме баклава, питка и любимия ароматен тиквеник . Днес ви предлагаме да го приготвите по нашата рецепта - топи се от сладост и става сочен и с вълшебен аромат на канела.
Тиквеник с канела
Продукти:
1 пак.кори за баница
около 500-600 грама тиква
300 грама фина захар
200 мл олио (може смес от олио и масло за повече аромат)
1 пакетче канела
около 150-200 гр.орехи
краве масло за намазване на тиквеника
Приготвяне:
Обелете, изчистете тиквата и я настържете на едро ренде. След това я задушете в малко олио и половината захар, а когато омекне, прибавете половин пакетче канела.
Разстелете корите върху плота и поръсете първата с приготвената плънка. Отгоре поръсете по още 1-2 лъжици от захарта, малко от нарязаните орехи и мъничко канела.
Вземайте корите по две и ги навийте на руло. Рулото увийте във формата на охлюв в предварително намазнената тавичка. Започнете от средата и процедирайте така с всички кори, докато запълните тавата и свършат продуктите.
Отгоре намажете тиквените с краве масло или просто сложете парченца краве масло на места по избор върху тиквеника. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Когато тиквеникът придобие златист цвят, го извадете от фурната. Щом се охлади, поръсете с пудра захар, смесена с ванилия.
Приятен апетит и светли празници!