За корите:
7 големи (63 - 73 гр) яйца
7 супени лъжици захар
7 супени лъжици брашно
За крема:
5 големи яйца
200 гр. пудра захар
1 пакетче ванилова захар
200 гр. тъмен шоколад с 70% какао
250 гр. масло на стайна температура
За глазурата:
200 гр. захар
Тортата е съвсем проста откъм съставки, но начинът на подреждане и декориране и особеният й вкус я правят истинска добра стара класика.
Изрежете 8 кръга от хартия за печене с диаметър 22 см. Загрейте фурната на 170 градуса.
Разбийте яйцата със захарта дълго време, докато получите съвсем светла, гъста пяна (някъде около двадесет минути). Добавете брашното и разбъркайте с шпатула, като обръщате отдолу-нагоре, за да не спаднат яйцата.
След това поставете по 3 големи пълни супени лъжици от сместа върху всеки кръг хартия и изпечете тънки кори (поставете във форма със същия размер или сложете кръговете хартия върху тавата от печката). Имайте предвид, че печенето продължи съвсем кратко, не повече от 5 минути и корите трябва да са светли. Оставете ги една върху друга да се охладят.
На съвсем слаб огън или на водна баня разбийте яйцата с двата вида захар, докато станат гъсти и лепкави. Прибавете шоколада, разбъркайте да се разтопи, след което оставете така получената смес да се охлади. Разбийте маслото на пяна, след което прибавете в него крема от яйца и шоколад, непрестанно разбивайки, докато получите пухкав и лъскав крем.
Заделете една кора настрана. Оставете малко от крема за украса.
С останалия крем съединете корите и намажете цялата торта отстрани и отгоре. От заделения крем близо до външния ръб на тортата с шприц оформете 8 - 10 розички. Оставете тортата в хладилника.
За глазурата - направете от 200 гр. захар светъл карамел. Излейте го върху отделената предварително кора. Когато малко, съвсем малко се поохлади, с горещ нож нарежете кората на 8 - 10 триъгълника, в зависимост от това колко розички сте направили.
Когато съвсем изстине карамелът, подредете триъгълниците върху тортата. Това е!