За тестото:
500 гр. брашно
50 гр. пудра захар
150 гр. масло
4 яйца
щипка сол
малко настъргана лимонова кора
20-25 гр. мая
топло прясно мляко, колкото е необходимо
За плънката:
100 гр. захаросани портокалови корички
100 гр. сушени червени боровинки
100 гр. стафиди
по желание - няколко шепи едро нарязани орехи
150 гр. конфитюр от кайсии
3 с.л. ром
яйце за намазване
конфитюр от кайсии за намазване
сокът на един лимон
пудра захар
По този начин, мека, лепкава, сочно, мазнини, пухкави и вкусни, че е трудно да upreš дори едно парче.
Пресейте брашното и пудрата захар. Разтворете маята в малко хладко мляко и щом шупне, я добавете към брашното заедно с хладкото разтопено масло, яйцата, солта и лимонената кора. Добавете още топло мляко и месете старателно, докато се получи тесто, което е копринено меко и нелепнещо. При нужда добавете още мляко. Покрийте тестото и го оставете да втасва на топло място в продължение на половин час, след което го разделете на три равни части и ги оставете да втасват още половин час.
Загрейте фурната на 180 градуса. Всички сушени плодове смесете с 50 гр. конфитюр и лъжиците ром. Разточете тестото на три овални кори. Върху всяка кора сложете различна плънка - сушени плодове, орехи, конфитюр. Оформете три рула, сплетете ги на плитка и прехвърлете в покрита с хартия за печене тава. Оставете козунака да втаса отново.
Щом се надигне хубаво, намажете го с разбитото яйце и печете в продължение на един час в загрята фурна. Щом леко се охлади, намажете го с помощта на четка с конфитюра от кайсии. Разбъркайте лимоновия сок и пудрата захар на гъста кашеста смес на водна баня. Намажете великденската плитка равномерно със сместа.